Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Το Λασίθι “κρατά” σε καλά επίπεδα τις τιμές του λαδιού παρά την πτωτική τροχιά των διεθνών τιμών

https://fonien.gr/wp-content/uploads/2016/11/27-11-elaiolado-times-elies-mon.jpgΟι συνεταιρισμοί Ζάκρου και Αχλαδιών Σητείας “κατάφεραν” να πουλήσουν σε υψηλές τιμές τον Απρίλιο σε αντίθεση με το διεθνές περιβάλλον

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν τον Μάρτιο οι διεθνείς τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της ελαιοκομικής περιόδου 2017/2018, για τις βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).
Ειδικότερα στην Ισπανία το έξτρα παρθένο έφτασε στις 23/3/2018 μέχρι τα 3,02 ευρώ το κιλό αλλά στη συνέχεια συγκρατήθηκε πάνω από το «όριο» των 3 ευρώ.
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η μέση τιμή του ελαιολάδου στην Τυνησία παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ελλάδα. «Πιέσεις» δέχεται η τιμή ελαιολάδου και στην χώρα μας, αφού μεγάλες ποσότητες παραμένουν απούλητες στις αποθήκες των ελαιοτριβείων. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Κρήτη φαίνεται να κρατά σε καλά επίπεδα της τιμές, σε αντίθεση με την Πελοπόννησο που έχουμε συνεχή πτώση.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη, με δημοπρασία σε τιμή 3,40 ευρώ το κιλό κατάφερε να πουλήσει, τον Απρίλιο, το έξτρα παρθένο ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου (30 τόνοι σε ντόπιο έμπορο). Επίσης 3,70 ευρώ το κιλό δίνει ο Α.Σ. Αχλαδιών Σητείας.
Από την άλλη στα 3,10 ευρώ το κιλό αγοράζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Μεσσηνία ο Κωνσταντόπουλος ΑΕ, ενώ στα 3,15 έως 3,30 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές στη Λακωνία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης, «υπάρχουν παντού ελαιόλαδα γιατί πέρσι είχαμε μια καλή παραγωγή. Το τελευταίο διάστημα το βιομηχανικό ελαιόλαδο (λαμπάντε) έχει χάσει πάνω από 1 ευρώ (από 3,5 που ήταν έφτασε κάτω από 2,5) με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει τις τιμές των υπολοίπων ελαιολάδων προς τα κάτω.
https://www.facebook.com/SitiaNea/

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τις προβλέψεις της φετινής παραγωγής στην Ισπανία. Φαίνεται ότι είχαμε πολλές βροχές τον χειμώνα και πολλοί κάνουν λόγο για μια καλή ανθοφορία στον ισπανικό ελαιώνα. Αν δούμε το επόμενο διάστημα τις εκτιμήσεις για την φετινή ισπανική παραγωγή σίγουρα θα επηρεάσουν «ψυχολογικά» και τις τιμές στην χώρα μας».
Διεθνείς τιμές
Την καθοδική πορεία των τιμών παραγωγού στις βασικές χώρες παραγωγής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δείχνει η σχετική ανακοίνωση του IOC που αναφέρει τα εξής:
  • Στην Ισπανία, στο τέλος Μαρτίου οι τιμές σημείωσαν πτώση (-19%) και έφτασαν τα 3,13 €/kg.
  • Στην Ιταλία, στο τέλος Μαρτίου 2018, οι τιμές σταθεροποιήθηκαν λίγο πάνω από τα 4 € (4,06 €/kg). Η τιμή αυτή είναι 34% χαμηλότερη από την αντίστοιχη πέρυσι.
  • Στην Ελλάδα, η πτώση των τιμών αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση του IOC, που αναφέρει τιμή παραγωγού στο τέλος Μαρτίου τα 3,03 €/kg (-13%).
  • Στην Τυνησία, η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο σταθεροποιείται στα 3,43 €/kg (-17% σε σχέση με πέρυσι)
ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

Συνολικες προβολες σελιδας