Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Κανονισμός Λειτουργίας πεζόδρομων, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων στη Σητεία

Υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Κοζυράκη συνεδρίασε η Επιτροπή Κυκλοφοριακού του Δήμου Σητείας.
Επί τάπητος ετέθη η έγκριση Κανονισμού λειτουργίας πεζοδρόμων, πλατειών και κοινοχρήστων χώρων.

Μεταξύ άλλων βάσει του κανονισμού απαγορεύεται γενικά η στάθμευση εντός των πεζοδρόμων. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται για όλο το 24ωρο η κυκλοφορία των ειδικών οχημάτων, εκτάκτων αναγκών, όπως πυροσβεστικών, περιπολικών κλπ. Επίσης κατ’ εξαίρεση περιορισμένης χρονικής ισχύος για τα οχήματα που εκτελούν μετακομίσεις, τροφοδοσία καυσίμων, η κίνηση οχημάτων ιδιωτικής χρήσης των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν καταστήματα επί των πεζοδρόμων και κοινοχρήστων χώρων (κατόπιν άδειας), τα οποία θα εισέρχονται σε νόμιμο υφιστάμενο χώρο στάθμευσης εκτός οδού.
Επιτρέπεται με ειδική άδεια η κίνηση αναπηρικών οχημάτων, των μόνιμων κατοίκων και ιδιοκτητών παρόδιων ιδιοκτησιών που μπορούν να κινούνται προκειμένου να εισέρχονται σε νόμιμα υφιστάμενο χώρο στάθμευσης εκτός οδού (γκαράζ). Επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων με ωράριο που προτείνεται -σε συμφωνία και με την Αστυνομία- 9 έως 12 καθώς και η κίνηση αυτοκινήτων, που έχουν σχέση με ανέγερση οικοδομών.
Στον κανονισμό προβλέπονται περιορισμοί ως προς την ταχύτητα των αυτοκινήτων μέσα στους πεζόδρομους, καθώς και συγκεκριμένες εισόδους και εξόδους.
Ο κανονισμός εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή.

Οι θέσεις ΑμεΑ στην πλατεία
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις κατόπιν σχετικών αιτημάτων πολιτών και Συλλόγων Πολιτιστικών ή Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η τοποθέτηση κολονακίων σε συγκεκριμένα σημεία για την ομαλότερη και ασφαλή πρόσβαση σε νόμιμα γκαράζ οικιών.
Μία σημαντική απόφαση αφορούσε και τις θέσεις στάθμευσης οχημάτων Α.μεΑ. γύρω από την κεντρική πλατεία της Σητείας, κατόπιν αναγκαιότητας που κατεγράφη. Στο σημείο υφίστανται 4 κανονικές θέσεις και 2 μεν διαγραμμισμένες, οι οποίες όμως δεν έχουν εγκριθεί βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, που περιλαμβάνει την Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Επιτροπή αποφάσισε την έγκρισή τους, αλλά και να προχωρήσει η διαδικασία για να αυξηθούν οι θέσεις από 4 σε 6 ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ανθρώπων με ειδικά προβλήματα.

Στη Θερίσου
Για το Νηπιαγωγείο της οδού Θερίσου, κοντά στο Α/Τ Σητείας, για να εξασφαλιστεί ο ασφαλής τρόπος διέλευσης των παιδιών και των συνοδών τους, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η σχετική προβλεπόμενη διαδικασία (μελέτη) και αφού εγκριθεί να πραγματοποιηθούν διαγράμμιση επί της οδού (διάβαση παιδιών) κι ό,τι άλλο χρειαστεί με σκοπό την αποφυγή πρόκλησης ενδεχόμενου ατυχήματος.
«Η Επιτροπή Κυκλοφοριακού ασχολείται με όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση του πολίτη -την ασφάλεια- είτε πρόκειται για πεζό είτε για οδηγό οχήματος. Όπως ορίζει ο κανονισμός οι αποφάσεις της Επιτροπής Κυκλοφοριακού πρέπει να εγκρίνονται από το Δ.Σ. Το σύνολο των προηγούμενων αποφάσεων δυστυχώς δεν είχε περάσει από το Δ.Σ., οπότε θα πρέπει αυτό να το πράξουμε σταδιακά, να εγκριθούν ώστε να έχουν ισχύ. Μία απόφαση που δεν έχει περάσει από Δ.Σ., δεν έχει ισχύ και θα δημιουργεί μόνο προβλήματα τόσο στους πολίτες, όσο και στους ελεγκτές των παραβάσεων», τόνισε ο κ. Κοζυράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας