Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Και όμως υπάρχει και άλλη λύση για τον παραλιακό δρόμο

Διαβάζοντας την δημοσίευση του Περιφερειάρχη Κου Σταύρου Αρναουτάκη στον τοπικό τύπο από την μία αισθανθήκαμε κάποια ανακούφιση για την προσωρινή λύση που έστω και καθυστερημένα δόθηκε στο θέμα του παραλιακού δρόμου,
δηλαδή την ψήφιση νόμου για την αποκατάσταση του οδοστρώματος και την αντικατάσταση τεχνικού (γεφυράκι), που εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στήριξής του που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει ακόμη και ατύχημα. Από την άλλη όμως, ο ίδιος μας λέει ότι για να δοθεί η οριστική λύση  στο πρόβλημα, που θα  καθιστά πλέον τον δρόμο σταθερό και ασφαλή σε μόνιμη βάση θα πρέπει να περιμένουμε πάλι νέα Νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την ουσιαστική παρέμβαση στο δρόμο (δηλαδή την στήριξή του) που είναι και το ζητούμενο. Μου γεννιέται λοιπόν εύλογα η απορία και ερωτώ τόσο την περιφέρεια όσο και τον κ. Δήμαρχο.
Αφού το κομμάτι αυτό του παραλιακού δρόμου είναι προβληματικό, μιας και ως γνωστόν ο δρόμος αυτός βρίσκεται εντός του αιγιαλού και της παραλίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, όπου για κάθε παρέμβαση θα πρέπει να αναζητείται και ένας νέος νόμος, μήπως η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού? Γιατί συνεχίζετε και επιμένετε αφού γνωρίζετε ότι η όποια λύση δοθεί, θα είναι και προσωρινή και συν της άλλης προβληματική λόγω θέσης.
Η οδός ΙΤΑΝΟΥ π.χ. που έχει σταματήσει πίσω από το ξενοδοχείο sitia beach εδώ και πολλά χρόνια και που  δεν μάθαμε ποτέ το γιατί, θεωρώ ότι προσφέρεται απόλυτα. Γιατί δεν ξεκινάτε την σχετική διαδικασία σε συνεργασία  με την Περιφέρεια, ώστε να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος, να παρακαμφθεί εντελώς ο παραλιακός και να δοθεί έτσι μια σωστή, ρεαλιστική και οριστική λύση στο πρόβλημα? Να ελευθερωθεί η μοναδική παραλία της πόλης μας και να πάει η θάλασσα στα φυσικά της όρια. Η νέα αυτή χάραξη θα εξυπηρετήσει και πολλούς ιδιοκτήτες των οποίων οι ιδιοκτησίες σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμο γιατί είναι τυφλές. Ο υπάρχων δρόμος  γνωρίζουμε ότι έγινε σε δύσκολες συνθήκες, για τους γνωστούς λόγους της ύπαρξης  ναρκοπέδιου στην περιοχή και για να αποφύγουν θανατηφόρα ατυχήματα, έκαναν αυτή την επιλογή πλησιάζοντας περισσότερο στην θάλασσα.
Σήμερα είναι ανάγκη το λάθος αυτό να διορθωθεί. Μία άλλη επίσης σοβαρή και ουσιαστική κίνηση που θα πρέπει να κάνει  ο Δήμος, είναι να πάρει από το δημόσιο και να αξιοποιήσει τα γνωστά κομμάτια του Δημοσίου που βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής οδού τα οποία σήμερα λίγο ως πολύ τα περισσότερα έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες. Είναι το μοναδικό κομμάτι που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να δώσει τεράστια δυναμική στην πόλη μας και βέβαια έσοδα τόσο στους συμπολίτες μας όσο και στο ίδιο το Δήμο. Προσφέρεται απόλυτα για τουριστικά καταστήματα αναψυκτήρια, ταβέρνες κ.λπ., ότι δηλαδή βλέπουμε να υπάρχει και σε ανάλογες παραλιακές πόλεις στην Ελλάδα. Αντ' αυτού σήμερα απολαμβάνουμε ένα θέαμα από παράγκες, παραπήγματα, σκουπίδια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Ένας υποβαθμισμένος χώρος στην είσοδο της πόλης  δίπλα στην παραλία από όπου περνούν όλοι οι ξένοι που επισκέπτονται την περιοχή μας. Έχω αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτή την πρόταση κάνοντας παράλληλα την ερώτηση στο Δήμο και απάντηση δεν πήρα ποτέ. Ο κόσμος ζητάει επιτέλους να απαντήσετε με ειλικρίνεια και σοβαρότητα πάνω σε αυτό το θέμα. Ένα θέμα που κατά την γνώμη μου δεν παίρνει άλλη αναβολή . Έχει χαθεί ήδη πάρα πολύς χρόνος και πολλά θέματα που αφορούν την πόλη μας  θα έπρεπε να είχαν είδη μπει στο τραπέζι για συζήτηση κ. Δήμαρχε και δεν τα βάλετε ποτέ για δικού σας λόγους. Είναι καιρός τώρα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση να μπουν, να συζητηθούν να παρθούν αποφάσεις και να πάρουν πλέον το δρόμο της υλοποίησής τους. Είμαστε στη διάθεση του Δήμου να βοηθήσουμε αν αυτό μας ζητηθεί. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και ούτε δια της σιωπής θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη σε αυτό τον τόπο.
Κ. Κατσικαλάκης  Αρχιτέκτονας

Συνολικες προβολες σελιδας