Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Επιστροφή χρημάτων από τη ΔΕΗ στους κατοίκους Σητείας όπου λειτουργούν ΑΠΕ

Μετά από προσπάθειες ετών επιτέλους εφαρμόζονται τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία για την απόδοση ποσών στους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το ποσό αντιστοιχεί σε 1% των ακαθάριστων εσόδων των αιολικών πάρκων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του Δήμου Σητείας.
Πρόκειται προφανώς για ένα σημαντικό και θετικό δεδομένο για αρκετούς κατοίκους, που μάλλον έκπληκτοι είδαν στους τελευταίους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ότι όχι μόνο είναι μηδενικοί, αλλά λαμβάνουν κι επιστροφή που αντιστοιχεί σε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά των 100, 200, μέχρι και 438 €!
«Πρόκειται», ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεοδ. Πατεράκης, «για μία μεγάλη προσπάθεια που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά. Είναι ένα θέμα που παλεύαμε σαν Δήμος Σητείας από τότε που αναλάβαμε σαν δημοτική αρχή, το 2012. Η προσπάθειά μας ήταν σε δύο κατευθύνσεις. Αφ’ ενός μεν να απλοποιηθεί η νομοθεσία με βάση την οποία θα μοιράζονταν τα χρήματα στους οικιακούς καταναλωτές κι αφ’ ετέρου να δοθούν αυτά τα χρήματα. Δυστυχώς για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ αργό, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις απόδοσης χρημάτων. Όμως τέλος καλό, όλα καλά. Η διαδικασία ξεκίνησε να εφαρμόζεται.
Στον τελευταίο λογαριασμό κάτοικοι των περιοχών του δήμου όπου δραστηριοποιούνται μονάδες ΑΠΕ, είδαν ότι υπάρχουν επιστροφές χρημάτων που αποτυπώνονται στον λογαριασμό».

Επιστροφή ή εξόφληση λογαριασμών
«Οι καταναλωτές αυτοί», εξήγησε, «έχουν δύο δυνατότητες. Είτε αναφέροντας στη ΔΕΗ ότι τα χρήματα αυτά επιθυμούν να προσμετρηθούν στον επόμενο λογαριασμό τους είτε καταθέτοντας κάποια δικαιολογητικά με σχετική αίτηση στο υποκατάστημα της Σητείας να ζητούν την απόδοση του ποσού της επιστροφής στον ατομικό λογαριασμό τους.
Να τονίσουμε ότι τα χρήματα αυτά είναι συμψηφισμός χρημάτων μέχρι και αρχές του 2015. Απομένει δηλαδή να γίνει κάτι αντίστοιχο για τα έτη 2015, 2016 και 2017. Αυτό σημαίνει ότι τώρα που ο μηχανισμός έχει τεθεί σε χρήση κι από την στιγμή που τα χρήματα αυτά, όπως μαθαίνουμε έχουν αποδοθεί από την ΔΕΔΗΕ στη ΔΕΗ, θα πρέπει σε κάθε λογαριασμό αδιαλείπτως να γίνεται αναφορά στο ποσό της επιστροφής ή το ποσό που πιστώνεται ο κάθε δικαιούχος σε σχέση με την κατανάλωση της ενέργειας που κάνει.
Είναι ένα πολύ θετικό γεγονός η όποια περιβαλλοντική επιβάρυνση, το όποιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που κατά την άποψή μου είναι ελάχιστο, υπάρχει σε αυτές τις περιοχές, να μεταφράζεται σε οικονομική στην ουσία στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Ξέρουμε όλοι τί σημαίνει η δυνατότητα επιστροφής 300, 400 € κλπ. σε έναν για παράδειγμα συνταξιούχο που διαμένει σε ένα χωριό, όταν η σύνταξη του δεν υπερβαίνει τα 350 €. Λειτουργεί κι ως μία έμμεση τονωτική οικονομική ένεση στους κατοίκους που εξακολουθούν να μένουν σε αυτά τα χωριά.
Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα. Αν αντιληφθούμε ότι υπάρχει και πάλι καθυστέρηση, σαφέστατα θα κάνουμε και πάλι παρεμβάσεις».

Να υποβάλουν αιτήσεις
«Με την ευκαιρία να αναφέρω προς όσους κατοίκους διαμένουν και έχουν λογαριασμούς στα χωριά που υπάρχουν ΑΠΕ, δηλαδή Παλαίκαστρο, Μαρωνιά, Αχλάδια, Δάφνη, Ζήρος, Χανδράς, Άγιος Γεώργιος και δεν έχουν δει στους λογαριασμούς τους την ύπαρξη καταγεγραμμένων των ποσών αυτών της επιστροφής, ότι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο Δήμο. Εμείς θα την αποστείλουμε στην ΔΕΗ οργανωμένα για να μπορέσουν κι αυτοί να ενταχθούν σε αυτή την διαδικασία.
Είχαμε βέβαια προχωρήσει πριν μερικούς μήνες στην διαδικασία υποβολής των ενστάσεων, όμως κάποιοι συμπολίτες μας για κάποιους λόγους δεν ενδιαφέρθηκαν. Ίσως δεν πίστευαν ότι θα λάμβαναν αυτά τα χρήματα. Τώρα όμως μπορούν να το διαπιστώσουν. Πρέπει να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους κι όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα να προσέλθουν και μέσω του Δήμου να κάνουμε τις διαδικασίες που πρέπει», κατέληξε ο κ. Πατεράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας