Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Λύση στα προβλήματα του νερού επιδιώκει να δώσει ο Δήμος Σητείας

Από το Δήμο Σητείας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:
Με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την τρέχουσα περίοδο στην ύδρευση αλλά και στην άρδευση σε αρκετές κοινότητες του Δήμου μας, με εντολή Δημάρχου ξεκίνησαν ενημερωτικές επαφές  καθώς και προτάσεις μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της άρδευσης και της Δ.Ε.Υ.Α.Σ, με τους προέδρους και υδρονομείς των εν λόγω κοινοτήτων.

Το πεπαλαιωμένο αρδευτικό δίκτυο αρκετών περιοχών του Δήμου μας, που δημιουργεί συνεχή εμπόδια για την ομαλή τροφοδότηση των προς ύδρευση και άρδευση περιοχών, οι ζημιές των αντλητικών συγκροτημάτων από την συνεχή και πολλές φορές υπερλειτουργία αυτών, η διαφαινόμενη ανεπάρκεια νερού σε ορισμένες περιοχές λόγω ενδεχόμενης υπεράντλησης και η μη συμμόρφωση των πολιτών στις οδηγίες και στις προτροπές των αρμοδίων, δημιούργησαν μια δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζεται μόνο με τη λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων.
Η αρχή έγινε στις 12-9-2017 με την πρώτη συνάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου άρδευσης κ. Κοζυράκη, του προϊσταμένου άρδευσης κ. Σαββιδάκη και του Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.Σ κ. Ψωμαδάκη, με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Σκοπής, Χαμεζίου και Πισκοκεφάλου παρουσία και των υδρονομέων των εν λόγω τοπικών κοινοτήτων. Στη συνάντηση ο Αντιδήμαρχος κ. Κοζυράκης είχε την ευκαιρία να εξηγήσει διεξοδικά τους παρευρισκόμενους το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων άρδευσης των κοινοτήτων και ο κ. Ψωμαδάκης των έργων ύδρευσης. Αναλυτικά:
Για την τοπική κοινότητα Σκοπής,
– Θα διερευνηθεί η φέρουσα ικανότητα παροχής νερού της γεώτρησης στη θέση «Μέλισσες» σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό Σκοπής και θα προχωρήσουμε σε καθαρισμό με τρυπάνι για επαναλειτουργία της και
– Θα γίνει αξιοποίηση της γεώτρησης στη θέση «Νταούσο» που παραχωρήθηκε πρόσφατα από τη ΔΕΥΑ Σητείας στην άρδευση.
Για την τοπική κοινότητα Χαμεζίου:
– Θα κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο άρδευσης μήκους 1500 μέτρων που θα συνδέει την δεξαμενή στη θέση Κεφάλα με τα υπάρχοντα δίκτυα άρδευσης. Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, έχει δημοπρατηθεί και σε λίγες ημέρες θα εγκατασταθεί ο εργολάβος, προβλέπεται δε ότι θα επιλύσει αρκετά προβλήματα της περιοχής.
– Θα διερευνηθεί η δυνατότητα ανόρυξης νέας γεώτρησης στη θέση «Κουμιά» βάθους περίπου 340 μέτρων. Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση των μελετών.
Για την τοπική κοινότητα Πισκοκεφάλου:
– Θα γίνει αξιοποίηση της γεώτρησης στη θέση «Χαλέπα» που παραχωρήθηκε πρόσφατα από τη ΔΕΥΑ Σητείας στην άρδευση.
Όσον αφορά την ύρδευση των τοπικών  κοινοτήτων ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ ενημέρωσε ότι σε διάστημα ολίγων ημερών θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η γεώτρηση στη θέση «Πηνί 2» η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης ενώ προχωρά ο σχεδιασμός ασφαλούς φύλαξης και λειτουργίας όλων των γεωτρήσεων που παραχωρήθηκαν από το Δήμο στη ΔΕΥΑΣ, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης και ασφαλής ύδρευση όλων των περιοχών του Δήμου μας.
Μετά την εισήγηση και αφού ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Κοζυράκης ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την αθρόα συμμετοχή τους στην ενημέρωση, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος όπου διαπιστώθηκε η σύμφωνη γνώμη όλων για την αναγκαιότητα των έργων τα οποία αναμένεται να δώσουν οριστική λύση στα ζητήματα που σχετίζονται με το νερό. Θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις με εκπροσώπους και υδρονομείς όλων των περιοχών του Δήμου μας.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας