Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Δελτίο τύπου για την ημερίδα Παλαιοντολογία και Γεωτουρισμός



Την Τετάρτη 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ημερίδα που οργάνωσε ο ΔΟΚΑΣ και το Γεωπάρκο Σητείας σχετικά με τα παλαιοντολογικά ευρήματα στην περιοχή του Γεωπάρκου και η διασύνδεση τους με τον Γεωτουρισμό και την αειφόρο, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Σητείας.

Όσοι βρεθήκαμε το βράδυ της τετάρτης στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σητείας, ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία γνώσης τόσο για την πλούσια ιστορία  και τους σημαντικούς Γεωαρχαιολογικούς Γεώτοπους , από την  αρχαιολόγο κ. Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Λασιθίου και μέλος της επιτροπής διαχείρισης το Γεωπάρκου Σητείας, όσο για την μοναδικότητα και την ιδιαίτερη σημασία  που έχει το Γεωπάρκο της Σητείας για σπάνια  παλαιοντολογικά του ευρήματα, από τον Δρ. Γιώργο  Ηλιόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Πάτρας , με το οποίο και συνεργάζεται το Γεωπάρκο μας το τελευταίο χρόνο.
Ένας ανεκμετάλλευτος μέχρι στιγμής πόρος και ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα  για τη περιοχή μας είναι η γεωλογική μας κληρονομιά και ο παλαιοντολογικός μας πλούτος.  Η Σητεία μπορεί να βάλει τις βάσεις του αειφόρου και βιώσιμου τουρισμού, με έμφαση στο  Γεωτουρισμός  που στηρίζεται στην αξιοποίηση των γεωλογικών μνημείων  με στόχο την προσέλκυση τουριστών , αλλά και θα συμβάλει στη διατήρηση τόσο του φυσικού όσο και του πολιτισμικού περιβάλλοντος. Αυτό ακριβός μας εξήγησε , μέσα από την διεθνή πρακτική άλλων Παγκόσμιων Γεωπάρκων ο Δρ. Μπάμπης Φασουλάς Γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης  και στο  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων.
Το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για ενημέρωση φάνηκε από την μεγάλη προσέλευση τους, που σχεδόν γέμισαν το αμφιθέατρο, παρόλο που  αυτή την περίοδο οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:
Τους εκλεκτούς ομιλητές , για την τιμή που μας έκαναν να συμμετέχουν στην ημερίδα μας, που μέσα από τις θαυμάσιες  εισηγήσεις τους μας έφεραν ποιο κοντά σε ένα άγνωστο για πολλούς κόσμο.
Τον βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, την αντιπεριφερειάρχη  Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, τον Δήμαρχο Σητείας κ. Πατεράκη, τους Δημοτικούς συμβούλους , τον Ηγούμενο της μονής Τολού που μας τίμησαν με την παρουσία τους .
Όλους όσους  παρακολούθησαν την ημερίδα και συμμετείχαν με τις παρεμβάσεις τους.
Ιδιαίτερα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε  τον πολιτιστικό σύλλογο Αγίας Φωτιάς , την πρόεδρο κ. Στυβακτάκη και τα μέλη του Συλλόγου για την συνεργασία και την θαυμάσια φιλοξενία τους.
Ο δρόμος της ενημέρωσης και των συμμετοχικών διαδικασιών που ξεκίνησε φέτος το Γεωπάρκο της Σητείας  συνεχίζετε, με ένα και μοναδικό στόχο. Την συμμετοχή όλων των δημοτών στο σχεδιασμό και στην διαχείριση του Γεωπάρκου της Σητείας που σε λίγες ημέρες, κλίνει τα δύο του χρόνια  .

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ
Αντιδήμαρχος Σητείας
Λεωνίδας Τερζής 


Συνολικες προβολες σελιδας