Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ρουσφέτι στα βιολογικά: Γιατί πέταξαν έξω την Κρήτη

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ - ΠΑΤΑΤΕΣΣε ψηφοθηρία αποδίδει ο Τομέας Αγροτικής Πολιτικής της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το «Βατερλό» στο οποίο οδήγησε το Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
ζητώντας, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, την επαναπροκήρυξη του προγράμματος, βάζοντας μέσα όρους που θα ξανακάνουν δικαιούχους όλους αυτούς που έμειναν εκτός εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.Μάλιστα, μπαίνοντας ένας ειδικός όρος των Νatura περιοχών, σχεδόν όλη η Κρήτη έμεινε έξω από το πρόγραμμα, με στόχο να γίνουν δικαιούχοι κάποιοι κάτοικοι σε ζώνες άλλων περιοχών της χώρας, "φωτογραφίζοντάς" τους, όπως καταγγέλλει στη "Ν.Κ." ο γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του!
Ο γεωπόνος και γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, Νίκος Μπουνάκης, καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι είχε από καιρό μοιράσει υποσχέσεις σε πολλούς αγρότες σε ζώνες κάποιων περιοχών της Ελλάδας ότι θα τους... "βολέψει" στο πρόγραμμα αυτό, του οποίου όμως η φιλοσοφία και φυσικά η αποστολή δεν έχει καμία σχέση με βολέματα εν μέσω επιδοτήσεων. Για τη... λεπτομέρεια της υπόθεσης να πούμε ότι αυτές οι ζώνες εντάσσονται στις εκλογικές περιφέρειες των Βαγγέλη Αποστόλου, υπουργού, και Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης!
«Αυτοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα με κριτήρια ψηφοθηρικά», λέει ο Νίκος Μπουνάκης. Και συγκεκριμένα εξηγεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έρχεται ξαφνικά και βάζει κάποιες ειδικές περιοχές Νatura που αφήνουν έξω την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Δεν έβαλαν μάλιστα κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες ότι ο άλλος που μπαίνει σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορεί να ελεγχθεί ότι παράγει πραγματικά βιολογικό προϊόν. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να το εκλάβει ως έξτρα επιδότηση και να προχωρήσει σε μαζική υποβολή αιτήσεων. Έτσι μαζεύτηκαν συνολικά 65.000 αιτήσεις. Και αυτό σημαίνει ότι, ενώ το πρόγραμμα ήταν προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ, ο προϋπολογισμός έφτασε γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Έτσι, ακυρώθηκε το μισό πρόγραμμα. Κατέβασαν τον προϋπολογισμό στα 200 εκατομμύρια ευρώ και ανακοίνωσαν ότι θα το επαναπροκηρύξουν.
«Με αυτό τι παθαίνουμε; Χάνουμε ένα χρόνο. Διότι ο άλλος που είναι πραγματικός βιοκαλλιεργητής και έχει μάθει να παίρνει μια έκτακτη ενίσχυση τώρα τον πετάνε έξω για μια χρονιά. Και μπαίνουν άλλοι επειδή έχουν εκτάσεις σε Νatura περιοχές της Μακεδονίας, που μπορεί να μην ήταν μέχρι σήμερα βιοκαλλιεργητές», λέει με αγανάκτηση ο Νίκος Μπουνάκης, που ως γεωπόνος γνωρίζει πολύ καλά τα πράγματα.
Και εξηγεί παρακάτω ότι αυτή η ενίσχυση δίνεται για τον εξής σημαντικό σκοπό: «Όταν παράγεις βιολογικά, μπαίνεις σε κάποιον κίνδυνο και κινδυνεύεις να χάσεις ένα μέρος της παραγωγής σου, επειδή δεν ψεκάζεις κ.λπ., κ.λπ. Και σου δίνει λοιπόν ένα έκτακτο βοήθημα και κίνητρο για να μπορέσει ο κόσμος μέσα από αυτή τη διαδικασία να παράγει προϊόντα βιολογικά, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον. Αλλά οι κυβερνώντες σήμερα πήγαν και μοίρασαν τα χρήματα σαν να είναι μια έξτρα επιδότηση»!
Να αναφέρουμε ότι, για να λειτουργήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση 4,7 δισ. Και σε αντίθεση με άλλα προγράμματα όπου απαιτείται μια ίδια συμμετοχή από τον ίδιο τον παραγωγό, στην περίπτωση του Προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας ο δικαιούχος επιδοτείται για το σύνολο της παραγωγής του, χωρίς να χρειάζεται να βάλει ο ίδιος κάποια χρήματα.
«Εμείς τι λέμε; Να γίνει άμεση επαναπροκήρυξη του προγράμματος και να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες ούτως ώστε τα χρήματα να πάνε πραγματικά για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας και όχι να χρησιμοποιηθούν σαν μια έξτρα, απλά, επιδότηση», καταλήγει ο κ. Μπουνάκης.

ΠΑΣΟΚ: «Απέκλεισαν τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές»
Εξάλλου, από τον Τομέα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αφού άργησε δύο χρόνια να ενεργοποιήσει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σήμερα προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει για ψηφοθηρικούς σκοπούς.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι το φιάσκο με την προκήρυξη του μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας. Ο τρόπος προκήρυξης του μέτρου κατάφερε να αφήσει εκτός προγράμματος τους πραγματικούς βιοκαλλιεργητές και όσους ήθελαν πραγματικά να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία.
Πρωτοφανή γεγονότα, όπως το να ανοίγει, να κλείνει και να ανοίγει ξανά η προκήρυξη για να ευνοηθούν οι ημέτεροι, πραγματικά οδήγησαν το μέτρο σε πλήρη κατάρρευση.
Οι βιοκαλλιεργητές έκπληκτοι βιώνουν το Βατερλό της έλλειψης αγροτικής πολιτικής και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Βατερλό ομολογήθηκε ανερυθρίαστα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως κάνει τώρα δύο χρόνια με τα μέτρα εις βάρος των αγροτών, ψελλίζοντας υποσχέσεις για διορθωτικές κινήσεις.
"Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι". Καλούμε την κυβέρνηση να προκηρύξει ξανά και άμεσα το Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας με κριτήρια που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της βιοκαλλιέργειας και όχι στην ψηφοθηρία. Καλούμε την κυβέρνηση να μην παίζει με το εισόδημα των παραγωγών και το μέλλον της βιολογικής γεωργίας».
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας