Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Πέφτουν οι υπογραφές, έρχονται οι πρώτοι πρόσφυγες στη Κρήτη

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ
Με την υπογραφή - παρουσία μάλιστα του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα - της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους τοπικούς φορείς που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα εγκατάστασης-φιλοξενίας των προσφύγων, κλείνει σήμερα ένας 9μηνος κύκλος συζητήσεων, καθυστερήσεων και διεργασιών ως προς την εμπλοκή του νησιού μας στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος...

Οι υπογραφές της πολυαναμενόμενης εδώ και καιρό προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Ύπατης Αρμοστείας και Αναπτυξιακών Εταιρειών θα "πέσουν" σήμερα το μεσημέρι...
Η σχετική "εκδήλωση" θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στη Λότζια. Στην υπογραφή της σύμπραξης με τους τοπικούς φορείς, πέρα από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα παραστεί τετραμελής αντιπροσωπία της Ύπατης Αρμοστείας υπό τον ίδιο τον επικεφαλής Φιλίπ Λε Κλερκ.
Παρόντες θα είναι επίσης ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, καθώς και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων Αναπτυξιακών Εταιρειών που καλούνται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα φιλοξενίας.
Στη σύμπραξη μετέχουν η Αναπτυξιακή "Πλοηγός" Ηρακλείου, το ΑΚΟΜΜ από το Ρέθυμνο, η Αναπτυξιακή Λασιθίου και η Σύμπραξη Χανίων, ενώ την ευθύνη για την υλοποίηση και το συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,76 εκατ. ευρώ και είναι δωδεκάμηνης διάρκειας. Το πρόγραμμα αφορά στην ενοικίαση 125 σπιτιών, ενώ στις δομές αναμένεται να απασχοληθούν 45 με 50 άτομα.

Το κάρο μπροστά από το άλογο!
Στην προκειμένη περίπτωση βεβαίως το... κάρο μπήκε μπροστά από το... άλογο! Οι διαδικασίες δηλαδή κύλησαν κάπως παράδοξα, αφού η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση σπιτιών βγήκε στον "αέρα" δίχως να υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ομοίως βγήκε και η σχετική προκήρυξη για τις πρώτες 15 προσλήψεις, πριν "πέσουν" οι υπογραφές με την Ύπατη Αρμοστεία.
Αυτό συνέβη με οδηγίες της πλευράς του ΟΗΕ. Από την Ύπατη Αρμοστεία το καθησυχαστικό στίγμα που δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως η προγραμματική σύμβαση είναι ένα τυπικό ζήτημα. Η κατεύθυνση λοιπόν προς το συντονιστή φορέα, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, ήταν να προχωρήσει τις πρώτες διαδικασίες, ώστε όταν "κλείσει" και τυπικά η συμφωνία, όταν δηλαδή "πέσουν" οι υπογραφές της σχετικής σύμβασης, να είναι έτοιμο το σκηνικό για την υλοποίηση του όλου σχεδιασμού. Όπερ δηλαδή και εγένετο...

Γραφείο Ασύλου
Το ότι υπογράφεται σήμερα η σύμβαση σημαίνει πως είναι τελεσίδικο πλέον ότι θα λειτουργήσουν ένα ή δύο γραφεία ασύλου στο νησί. Και αυτό γιατί μια βασική προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης που είχε τεθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι η ύπαρξη γραφείου ασύλου.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που θα παραχωρήσουν σήμερα στη Λότζια στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης ο επικεφαλής της Αρμοστείας, Φιλίπ Λε Κλερκ, και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, θα πρέπει να δώσουν καθαρές απαντήσεις στις σκέψεις και ανησυχίες που υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα σε τοπικό επίπεδο ως προς τη λειτουργία γραφείου ασύλου και το ενδεχόμενο προσέλκυσης προσφυγικών ροών από τη Λιβύη και τα νότια της Κρήτης. Σχετική ανησυχία άλλωστε είχε εκφραστεί επισήμως και από την ηγεσία της ΠΕΔ Κρήτης.
Επίσης ο κ. Μουζάλας και ο κ. Λε Κλερκ θα πρέπει να απαντήσουν πότε συγκεκριμένα αναμένονται οι πρώτοι πρόσφυγες εδώ. Το πιθανότερο στις αρχές Ιουνίου, αλλά είναι κάτι που μένει να ξεκαθαριστεί σήμερα...

Οι πρώτες αυτοψίες: Ενδιαφέρον για τα σπίτια
Εν αναμονή της σημερινής υπογραφής, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες αυτοψίες σε διαμερίσματα που έχουν προσφερθεί για ενοικίαση και τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη. Η όλη διαδικασία εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανόλη Κοκοσάλη.
Τουλάχιστον τριάντα ιδιοκτήτες ακινήτων εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε πρώτη φάση και 20 από τα προσφερόμενα διαμερίσματα ήταν σε άριστη κατάσταση. Μάλιστα, υπήρξε προσφορά, στο πλαίσιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος, και για ενοικίαση μικρών ξενοδοχείων.
Την ίδια ώρα "τρέχει" και η σχετική διαδικασία για τις πρώτες 15 από τις 50 συνολικά προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος φιλοξενίας.
Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν συνολικά δεκαπέντε άτομα για τις ανάγκες του προγράμματος στον νομό Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην κατηγορία επιστημονικού προσωπικού προβλέπονται τρεις θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ ή ΤΕ) μία θέση Ψυχολόγου (ΠΕ), μία θέση Κοινωνιολόγου (ΠΕ) και μία θέση Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (ΠΕ). Για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπονται τέσσερις θέσεις επόπτη φιλοξενίας (ΔΕ) και μία θέση οδηγού (ΔΕ). Επίσης, η προκήρυξη προβλέπει την κάλυψη τεσσάρων θέσεων εργασίας διερμηνέων Αραβικών.


Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας