Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Κρήτη: Επιτέλους, μετά από 6 μήνες ανοίγει ξανά ο ΒΟΑΚ

γουρνες δρομος εθνικη βοακ
Ανακούφιση για τους οδηγούς φέρνει η σημερινή ημέρα, καθώς παραδίδεται ξανά στην κυκλοφορία ο ΒΟΑΚ στο κομμάτι από τις Γούρνες μέχρι τη Χερσόνησο, που παρέμενε κλειστό το τελευταίο 6μηνο λόγω των εκτελούμενων εργασιών ανακατασκευής.

Οι εργασίες βεβαίως συνεχίζονται και για το λόγο αυτό το κομμάτι αυτό της εθνικής οδού θα λειτουργεί κατά το ήμισυ (με μία λωρίδα μόνο κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση), ενώ με τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα θα αποκατασταθεί η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας προς όλες τις κατευθύνσεις, πλην μίας... Εξαιρείται η κίνηση από Άγιο Νικόλαο προς Γούρνες, που είναι η μοναδική που δε θα εξυπηρετείται από τη νέα εθνική, το ΒΟΑΚ, αλλά υποχρεωτικά μέσω της παλιάς εθνικής οδού που διέρχεται από Ανισαρά, Γούβες κ.τ.λ...
Ο ΒΟΑΚ στο υπό ανακατασκευή τμήμα Γουρνών-Χερσονήσου είναι κλειστός από τις 17 Οκτωβρίου 2016. Ήταν ένα αίτημα που είχε υποβάλει και είχε πάρει την έγκριση της Τροχαίας ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης διά του διευθυντή Συγκοινωνιακών Γιώργου Αγαπάκη, με στόχο την επιτάχυνση των εργασιών του οδικού τμήματος Γουρνών-Χερσονήσου. Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία, καθώς - κατά τον κ. Αγαπάκη - έπρεπε να ξηλωθούν τα σημερινά ασφαλτικά και να γίνουν σε κάποια σημεία εκσκαφές 30-35 μέτρων.
Όλο αυτό το διάστημα, πάνω από ένα 6μηνο, η κυκλοφορία από Ηράκλειο προς Άγιο Νικόλαο, και αντίστροφα, στο τμήμα Γουρνών-Χερσονήσου εξυπηρετείτο αποκλειστικά από την παλιά εθνική οδό, που αναγκαστικά σήκωσε ένα μεγάλο βάρος.
Η ταλαιπωρία των οδηγών αρχικά επρόκειτο να τελειώσει στις 8 Απριλίου. Υπήρξε μια μικρή παράταση, ωστόσο, λόγω εργασιών που πήγαν μερικές ημέρες πίσω, ένεκα κατά βάση των βροχοπτώσεων του χειμώνα.
Όμως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε η νέα εθνικής οδός στο μεγάλο αυτό κομμάτι των 9,1 χιλιομέτρων να ανοίξει ξανά... Κάτι που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Η ανακοίνωση του ΟΑΚ
Τα ευχάριστα μαντάτα ανακοίνωσε επισήμως χθες ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης... «Αλλάζουν από αύριο 26 Απριλίου (σ.σ. σήμερα) οι ρυθμίσεις κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή του έργου "Γούρνες-Χερσόνησος".
Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις αφορούν τη διαδρομή από την παλαιά στη νέα εθνική οδό από τον κόμβο Γουρνών έως τον κόμβο Καστελίου, και θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από τις 12 το μεσημέρι και μετά. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μια λωρίδα ανά κατεύθυνση, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη εργοταξιακής σήμανσης και την από 24/4/2017 σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΟΑΚ Α.Ε και συνεχίζει: «Σημειώνεται, επίσης, ότι στην περιοχή του κόμβου Γουρνών δε θα λειτουργεί προσωρινά (για μια εβδομάδα περίπου) η είσοδος από Γούρνες προς τον Άγιο Νικόλαο.
Επίσης η έξοδος των οχημάτων στον κόμβο Γουρνών, που κινούνται από Άγιο Νικόλαο προς τις περιοχές Γουβών και Κοκκίνη Χάνι, προσωρινά δε θα λειτουργεί. Έτσι, η κυκλοφορία θα διεξάγεται από τον ανισόπεδο κόμβο Καστελίου μέσω της παλαιάς εθνικής οδού. Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με την τοποθετημένη κατακόρυφη και οριζόντια εργοταξιακή σήμανση...».

Τι θα ισχύει

Οι κυκλοφοριακές αλλαγές
Τι θα ισχύσει λοιπόν κυκλοφοριακά από σήμερα; Ο αρμόδιος προϊστάμενος του ΟΑΚ, Γιώργος Αγαπάκης, εξήγησε τα των νέων κυκλοφοριακών δεδομένων στη "Ν.Κ.": «Αύριο (σ.σ. σήμερα) ξανανοίγει και κυκλοφορείται ξανά η νέα εθνική οδός στο κομμάτι "Γούρνες-Χερσόνησος", που ήταν κλειστή εδώ και 6 μήνες. Να σημειώσουμε, ανοίγοντας μια παρένθεση εδώ, ότι το τμήμα αυτό του ΒΟΑΚ θα κλείσει ξανά τελείως το Νοέμβριο. Τότε βεβαίως οι εργασίες δε θα τραβήξουν τόσο πολύ. Υπολογίζουμε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2018 θα ξανανοίξει ο δρόμος πλην του τμήματος στην περιοχή του Αποσελέμη, όπου κατασκευάζονται οι μεγάλες γέφυρες. Συνολικά υπολογίζουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2018 θα παραδοθεί πλήρως το νέο τμήμα του ΒΟΑΚ, στο μήκος των 9,1 χιλιομέτρων.
Ας πάμε όμως στα αυριανά... Η κυκλοφορία και προς τις δύο κατευθύνσεις στο ΒΟΑΚ, μεταξύ των κόμβων Γουρνών και Καστελίου, θα γίνεται κανονικά, απρόσκοπτα όπως ήταν και παλιότερα. Κανονικά ταυτόχρονα θα διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό. Βεβαίως, λόγω του εκτελούμενου έργου, θα λειτουργεί από μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Κανονικά θα κινούνται οι οδηγοί που θέλουν να πάνε από Ηράκλειο προς Γούβες, ερχόμενοι από το ΒΟΑΚ, όπως και το ανάποδο», ανέφερε ο κ. Αγαπάκης και πρόσθεσε: «Πού θα υπάρχει μόνο πρόβλημα; Ένα προσωρινό πρόβλημα, για μία περίπου εβδομάδα, θα έχουν οι οδηγοί που θέλουν να πάνε από Γούρνες προς Άγιο Νικόλαο μέσω της νέας εθνικής οδού. Για μια εβδομάδα δε θα έχουν τέτοια δυνατότητα και αναγκαστικά θα πρέπει να κινηθούν μέσω της παλιάς εθνικής οδού.
Το έτερο, και μεγαλύτερο πρόβλημα, αφορά στους οδηγούς που, ερχόμενοι από Λασίθι, Άγιο Νικόλαο, θέλουν να πάνε προς Γούρνες και Κοκκίνη Χάνι. Εκεί δεν έχει φτιαχτεί ο σχετικός κλάδος στον κόμβο των Γουρνών. Και έτσι, επ' αόριστον, μέχρι να γίνει, η κίνηση αυτή δε θα εξυπηρετείται. Δηλαδή ένας οδηγός που θέλει να πάει από τον Άγιο Νικόλαο στις Γούρνες, αναγκαστικά στο ύψος του κόμβου Καστελίου θα πρέπει να αφήσει το ΒΟΑΚ και να κατέβει κάτω στην παλιά εθνική οδό, την οποία και θα ακολουθήσει συνεχώς (δίχως να μπει καθόλου στο ΒΟΑΚ) μέχρι να φτάσει στις Γούρνες...».
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας