Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Δεκαήμερη γλωσσική κατασκήνωση στο Cadiz της Ισπανίας για το 1ο Γυμνάσιο Σητείας



Δέκα μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σητείας συμμετείχαν από τις 6 έως τις 17 Μαρτίου 2017 σε γλωσσική κατασκήνωση στη Hacienda Barriche, κοντά στην πόλη Cadiz της Ισπανίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus +, Ι-TALC (Innovative Technologies for Active Language Class), το οποίο υλοποιείται για τρίτη και τελευταία χρονιά στο 1ο Γυμνάσιο Σητείας και στο οποίο συμμετέχουν άλλες επτά χώρες (Γαλλία, Τσεχία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Λιθουανία, Ισπανία, Τουρκία).

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης να συμμετάσχουν σε μία ποικιλία μαθημάτων και δραστηριοτήτων (μαθήματα αγγλικών, θεατρικό παιχνίδι, ανέβασμα θεατρικού έργου, action painting, διαγωνισμός ταλέντου, διαγωνισμός φωτογραφίας, βραδιά καραόκε, χορωδία, βραδιά παραδοσιακών χορών και παραδοσιακής κουζίνας, ηχογράφηση του επισήμου τραγουδιού του προγράμματος κ.ά). Παράλληλα, ευαισθητοποιήθηκαν γύρω από την οικολογία μέσα στη φάρμα που τους φιλοξενούσε, με δραστηριότητες φύτευσης, τυροκόμησης, φροντίδας των ζώων, παρασκευής φυσικών καυσίμων, αλλά και με εργαστήρια χειροτεχνίας από φυσικά υλικά (χαρτί, φελλό και δέρμα). Μία μέρα αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου σε  φυσικές δραστηριότητες (αναρρίχηση, τοξοβολία, εναέρια παιχνίδια κ.ά) και μια άλλη στην γιορτή Erasmus, κατά τη διάρκεια της οποίας, οικογένειες των ισπανών μαθητών, αλλά και οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με τους καθηγητές του ισπανικού σχολείου San Jose που συντόνιζε τη διοργάνωση, επισκέφθηκαν την κατασκήνωση, μαγείρεψαν την παραδοσιακή παέλια, δίδαξαν φλαμέγκο, θυμήθηκαν τις προηγούμενες κατασκηνώσεις, μοιράστηκαν αναμνήσεις και διασκέδασαν μαζί τους δημιουργώντας ένα ζεστό οικογενειακό κλίμα.
Παράλληλα, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το σχολείο San Jose, στο οποίο τους περίμενε μια εντυπωσιακή τελετή υποδοχής με χορό φλαμέγκο, σύντομο θεατρικό, ρυθμική γυμναστική, συγκρότημα πνευστών, χορωδιακή μουσική, αλλά και ταχυδακτυλουργία! Στα πλαίσια των πολιτιστικών επισκέψεων, γνώρισαν μέρη εξαιρετικής ομορφιάς και ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η πόλη του Cadiz, η Σεβίλλη με τον καθεδρικό ναό, την Plaza dEspagna και το παλάτι του Αλκαζάρ, ο ρωμαϊκός οικισμός Baelo Claudia, το γραφικό χωριό Vejer de la Frontera, στο οποίο παρακολούθησαν την τοπική καρναβαλική παρέλαση και το Jerez de la Frontera όπου επισκέφθηκαν το μουσείο του χρόνου και παρακολούθησαν εντυπωσιακή παράσταση με ανδαλουσιανά άλογα.
Όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο δυνάμωνε ο ενθουσιασμός από τις πρωτόγνωρες εμπειρίες  που δοκίμασαν οι μαθητές, αλλά και από τις φιλίες που έχτισαν με μαθητές από άλλες χώρες. Η ώρα του αποχωρισμού έφτασε και με δυσκολία τα παιδιά έλεγαν αντίο σε φίλους και φίλες που είχαν γνωρίσει αυτές τις δέκα μέρες. Η αίσθηση της ενότητας, το κλίμα αλληλοσεβασμού και η διαπίστωση ότι ανήκουν σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που μέσα από την ποικιλία και τη διαφορετικότητα βρίσκει τρόπο να συγκλίνει, ήταν το σπουδαιότερο μάθημα που πήραν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην κατασκήνωση. Τα παιδιά αποχαιρετίστηκαν με την υπόσχεση να κρατήσουν τη φιλία τους ζωντανή και να επιδιώξουν στο μέλλον να ξανασυναντηθούν.
Σ΄ευχαριστούμε, Erasmus!
Για το 1ο Γυμνάσιο Σητείας,
Οι καθηγήτριες-συνοδοί
Φουστέρη Σοφία, Χατζηλάμπρου Μαρία



Συνολικες προβολες σελιδας