Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Αλλάζει ξανά η θητεία των Δημάρχων

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΡάβε-ξήλωνε και η ζωή συνεχίζεται! Για μία και μοναδική φορά φαίνεται πως έμελλε να ισχύει η 5ετής θητεία δημάρχων-περιφερειαρχών και η ταυτόχρονη διενέργεια αυτοδιοικητικών και ευρωβουλευτικών εκλογών, καθώς με το προωθούμενο σχέδιο μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη" επιστρέφουν η 4ετής θητεία και η φθινοπωρινή διεξαγωγή δημοτικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, έρχεται γενικό "ξήλωμα" σε μια σειρά καλλικρατικών θεσμών, θέσεων και οργάνων, όπως οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, οι δημοτικές Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, οι Οικονομικές Επιτροπές, ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ.ά.
Σημαντική αλλαγή είναι προ των πυλών και στο εκλογικό σύστημα, αφού τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια θα εκλέγονται με απλή αναλογική και οι έδρες θα κατανέμονται με βάση τη δυναμική της α' Κυριακής, χωρίς το πολυπόθητο μπόνους για την πρώτη παράταξη που εξασφάλιζε ως τώρα πλειοψηφία 3/5.
Μια σημαντική επίσης λεπτομέρεια αφορά στον ενισχυμένο ρόλο που θα έχουν οι γενικοί γραμματείς στους Δήμους, που δεν αποκλείεται να φτάσουν να "καπελώνουν" τους εκλεγμένους δημάρχους.
Το όλο πλαίσιο των δραστικών αλλαγών που προωθείται από την κυβέρνηση έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ, η οποία απάντησε στις χθεσινές διαρροές του πορίσματος της Επιτροπής, που έχει συστήσει το ΥΠ.ΕΣ. για την αλλαγή του "Καλλικράτη", με μια σκληρή ανακοίνωση-διάβημα διαμαρτυρίας...
Η πολυμελής Επιτροπή Επεξεργασίας των καλλικρατικών αλλαγών έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες της. Θα παραδώσει σκυτάλη σε άλλη, ολιγομελή επιτροπή στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, που θα επεξεργαστεί το πόρισμα της πρώτης επιτροπής και θα καταρτίσει το νομοσχέδιο διόρθωσης του "Καλλικράτη", που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού...
Το πόρισμα επισήμως δεν έχει παραδοθεί. Ωστόσο, διέρρευσε χθες και, όπως φαίνεται από σχετικό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές:
- Απλή αναλογική: Προβλέπεται να ισχύει και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και οι έδρες των δημοτικών-περιφερειακών συμβούλων να μοιράζονται αναλογικά με βάση τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής.
Για να εκλεγεί δήμαρχος-περιφερειάρχης θα χρειάζεται και πάλι το 50%+1 των ψήφων και, αν δεν το πάρει την πρώτη Κυριακή, θα αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι σε δεύτερο γύρο. Έως τώρα, όποιος έβγαινε πρώτος τη δεύτερη Κυριακή λάμβανε σημαντικό μπόνους, ώστε να διαθέτει τα 3/5 των συμβούλων.
Με το νέο σύστημα και εφόσον η κατανομή θα είναι αναλογική με βάση την α' Κυριακή, οι περισσότεροι δήμαρχοι θα πρέπει να διοικούν και να παίρνουν αποφάσεις με μειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που σημαίνει πως πολλές αποφάσεις δε θα εγκρίνονται!
- Μείωση θητείας: Μόλις μία φορά το 2014 ίσχυσε η πρόβλεψη να γίνονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν πενταετή θητεία, όπως οι ευρωβουλευτές.
Η πρόταση τώρα είναι να επιστρέψει η θητεία στην 4ετία και οι εκλογές να γίνονται τον Οκτώβριο, για να αναλαμβάνει η νέα ηγεσία από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, όπως είχε συμβεί δηλαδή στις εκλογές του 2010.
- Ψήφος στους νόμιμους αλλοδαπούς: Μέσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να έχουν δικαίωμα ψήφου και όσοι αλλοδαποί μένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Προτείνεται, επίσης, πρόσφυγες και μετανάστες να συμμετέχουν σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.
- Αλλαγές οργάνων: Προς κατάργηση οδεύουν μια σειρά θεσμών που δημιουργήθηκαν με τον "Καλλικράτη", όπως τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και οι Οικονομικές Επιτροπές που λαμβάνουν αποφάσεις, για να μη φτάνουν όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Προτείνεται, επίσης, η κατάργηση σχολικών επιτροπών και του Συμπαραστάτη του Δημότη, αλλά και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών, τους οποίους προτείνεται, πλέον, να τους ορίζει ο περιφερειάρχης ανάμεσα στους περιφερειακούς συμβούλους, διαδικασία αντίστοιχη με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους.
Την ίδια ώρα, προωθούνται νέοι θεσμοί και όργανα, όπως "Τοπικές λαϊκές Συνελεύσεις" και οι "Συνελεύσεις της Γειτονιάς", ενώ ομάδες κατοίκων θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν "τοπικά δημοψηφίσματα" για θέματα που αφορούν στις περιοχές κατοικίας τους.
- Γενικοί γραμματείς: Προτείνεται η αναβάθμιση των γενικών γραμματέων των Δήμων, που μέχρι σήμερα επιλέγονται από τους δημάρχους. Προ μηνών είχε ακουστεί έντονα το σενάριο της επιλογής των γ.γ. στους Δήμους μέσα από το Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Τότε, η πρόταση είχε αποσυρθεί λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που είχε προκαλέσει, αλλά τώρα φαίνεται ότι επανέρχεται.
- Εργαζόμενοι: Στο πόρισμα της Επιτροπής περιλαμβάνονται, ακόμη, προτάσεις για τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου. Παράλληλα υπάρχει και πρόταση να ορίζεται μέλος στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο με κλήρωση από το σύνολο των κατοίκων.

"Πυρά" ΚΕΔΕ

«Αντιδημοκρατικές ανατροπές»
Μια σκληρή ανακοίνωση επέλεξε ως πρώτη αντίδραση στη διαρροή του πορίσματος η πλευρά της ΚΕΔΕ.
«Αντί η κυβέρνηση να παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις της, πρώτα απ' όλα στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, βλέπουμε να διαρρέουν στον Τύπο "προτάσεις" της Επιτροπής, οι οποίες ουσιαστικά φέρνουν αντιδημοκρατικές ανατροπές στη θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων.
Ακολουθούν την ίδια τακτική με τη διαρροή περί τοποθέτησης εκτελεστικών γραμματέων στους Δήμους, που αναγκάστηκαν άρον-άρον να την αποσύρουν. Πρόκειται για μια πολιτικάντικη τακτική», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ...
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας