Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο «χάρτης» του καρκίνου στην Κρήτη

Τον χάρτη του καρκίνου στην Κρήτη θα καταγράψει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρόγραμμα αφορά την ανάπτυξη και διατήρηση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού αρχείου καταγραφής του καρκίνου. Το Κέντρο Καταγραφής του Καρκίνου είναι το μοναδικό κέντρο που λειτουργεί σε ελληνική περιφέρεια και η βελτίωση των υφισταμένων υποδομών, είναι στοιχείο απαραίτητο για την αειφόρο ανάπτυξη στο πεδίο της υγείας.
«Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού της ρόλου και το Τμήμα Ιατρικής με την προγραμματική σύμβαση που πέρασε χθες συνεργάζονται για την ανάπτυξη του ευαίσθητου τομέα υγείας. Παρακολουθούν όλες τις περιπτώσεις θνησιμότητος και νοσηρότητος από καρκίνο στην Κρήτη και κάνουν ενέργειες προκειμένου ο στόχος να είναι η δημιουργία μιας συστηματοποιημένης ανοικτής προοπτικής, παρακολούθησης όλων των τύπων και των μορφών του καρκίνου που εμφανίζουν ασθενείς και αποθανόντες σε παγκρήτιο επίπεδο, με σημαντική πρωτοβουλία της Παθολογικής – Ογκολογικής κλινικής και του εργαστηρίου βιοστατιστικής του τομέα κοινωνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης», τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Μανόλης Κλώντζας.
Τα στοιχεία που συλλέγονται στο πλαίσιο του προγράμματος θα είναι από τα αρχεία των Νοσοκομείων, από τα αρχεία νοσηλευθέντων και νοσηλευομένων ασθενών κι από τους δήμους που αφορούν ληξιαρχικές πράξεις θανάτου καρκινοπαθών, ενώ στόχος είναι να συλλεχθούν στοιχεία κι από ιδιωτικές κλινικές όλης της Κρήτης. Η πρώτη καταγραφή που έχει γίνει αφορά την περίοδο 1992-2013. Θα συνεχιστεί για την περίοδο 2014 – 2016 κι ένα μέρος του 2017. Αυτό το τελευταίο αφορά το νέο κομμάτι της προγραμματικής σύμβασης.
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε σύνδεση με άλλα λογισμικά δεδομένα και χωρικά στοιχεία αναλύσεων όπως το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών και τηλεσκόπησης σε συσχέτιση με περιβαλλοντικές εκθέσεις, πηγές και εστίες μόλυνσης.
«Θέλω να πω ότι αυτή η καταγραφή του καρκίνου σε παγκρήτιο επίπεδο, είχε βραβευτεί σε εθνικό επίπεδο σε ιατρικό συνέδριο και θεωρείται πρωτοποριακή με μία άλλη ταυτόσημη που έχει γίνει στην Σουηδία και δεν υπάρχει αντίστοιχη», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Εξηγεί δε παράλληλα πως το σύστημα που θα αναπτυχθεί, δεν θα δώσει μόνο πληροφορίες στα θέματα των καρκινοπαθών σε επίπεδο Κρήτης, αλλά θα μπορούν σ’ αυτό να στηριχθούν μελέτες και σε άλλες περιοχές, ιδίως νησιωτικές. Η καταγραφή αφορά φύλο, ηλικία και τοπογραφική κατανομή.
«Αφού περισυλλέγουν όλα τα στοιχεία, αμέσως μετά την ταυτοποίηση θα την κατευθύνουμε στους παράγοντες που μπορούμε να βοηθήσουμε και στις ζώνες που βάλλονται περισσότερο από κάθε περιοχή. Γίνεται μια επιμερισμένη καταγραφή των προσβολών του καρκίνου και φαίνεται ποιες περιοχές βαρύνονται περισσότερο, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη και την θεραπεία. Υπάρχουν κάποιες φορές πρωτοπαθείς εστίες καρκίνου που δεν ανιχνεύονται ποτέ. Προσπαθούν, λοιπόν, οι συνάδελφοι ογκολόγοι να κάνουν κάποιες θεραπείες οι οποίες είναι πολυστοχευμένες διότι δεν βρίσκεται πρωτοπαθής αιτία. Εάν έχεις όμως εντοπισμένες μορφές σε κάποια περιοχή, δηλαδή για παράδειγμα λες ότι η τάδε περιοχή έχει επιβαρυμένο ιστορικό σε καρκίνο του πνεύμονα, έχεις δυνατότητα να πας στοχευμένα – έστω κι αν δεν βρεις την πρωτοπαθή αιτία – να δράσεις και να καταπολεμήσεις τον καρκίνο», επισημαίνει ο κ. Κλώντζας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας