Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μιλτιάδη Εμμ. Παπαδάκη: Ερωτο-κρι(η)τολογικές ψηφίδες (Σητεία)

Ο Μιλτιάδης Εμμ. Παπαδάκης γεννήθηκε στους Τουρλούτους Σητείας, σήμερα Άγιος Γεώργιος. Δίδαξε ως φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Από το 2005 ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης. Η αφετηρία της προσπάθειάς του τοποθετείται νωρίτερα, με το πόνημα Τουρλούτοι, Ηράκλειο 1997, μια αναλυτική καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του γενέθλιου τόπου. Ακολούθησε η μονογραφία του, Ερωτο-κρι(η)τολογικά, Σητεία 2014, η οποία τον κατατάσσει μεταξύ των σύγχρονων κρητολόγων.Το πιο πρόσφατο βιβλίο του, Ερωτο-κρι(η)τολογικές ψηφίδες, τον καθιερώνει σ’ αυτή τη ζηλευτή θέση. Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει 15 μελέτες, οκτώ από τις οποίες αναφέρονται στο μεγαλειώδες και ερευνητικά ανεξάντλητο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, Ερωτόκριτος. Οι υπόλοιπες καλύπτουν, επίσης, κρητολογικά θέματα, λογοτεχνικού, ιστορικού, καλλιτεχνικού και γλωσσικού ενδιαφέροντος. Ο Ερωτόκριτος κατέχει δικαιωματικά την πρώτη θέση. Η καταγωγή του ποιητή και ο τόπος σύνθεσης προσθέτουν στο έργο τη δυναμική που το αναγάγει σε «τρύγημα και άρμεγμα, χωρίς τέλος και τελειωμό». Οι εμπνεύσεις είναι πάρα πολλές και τα θέματα ανεξάντλητα, όπως: τα στοιχεία ταυτότητας – ετερότητας με τη Θυσία του Αβραάμ, οι συγκλίσεις – αποκλίσεις με την Ερωφίλη, ο αφηγηματικός χρόνος στην ανάγνωση ή δραματοποίηση του Ερωτόκριτου, η μελέτη των εμβλημάτων, που δείχνουν το ιπποτικό πνεύμα της εποχής του κειμένου, οι συμπατικές γνώσεις και επιστημονικές προσεγγίσεις, τα γνωρίσματα και οι αρετές των πρωταγωνιστών του έργου, οι ποικίλες μορφές κοινωνικής συμπεριφοράς, η πολλαπλή πρόσληψη του ποιήματος… μαζί με τις υποφώσκουσες προεκτάσεις…
Ανάλογο είναι το ενδιαφέρον και στις άλλες μελέτες, στις οποίες διερευνώνται: οι «κοινοί τόποι» στην κρητική, και όχι μόνο, λογοτεχνική παράδοση. Τα θρηνητικά τραγούδια και στα άλλα δημιουργήματα των λαϊκών ποιητών, που εμπνέονται από τα μεγάλα έργα: Ερωτόκριτος, και Ερωφίλη, είναι στην τελική τους ανάλυση δοξαστικά της ζωής. Οι αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων και κυρίως οι πολιτιστικές ανταλλαγές, οι συγκριτικές μελέτες, οι ψηφίδες της φύσης και οι εικόνες, ως στιγμές από το παρελθόν, δίνουν τις δικές τους αφορμές στον ερευνητή, και προκαλούν ασφαλώς αντίστοιχα αποτελέσματα. Ο δημιουργός του τόμου έχει ικανότητες και δεξιότητες τόσες όσες απαιτούν όλα τα είδη έρευνας και μελέτης του κρητικού πολιτισμού. Στο σύνολό τους, οι μελέτες του Μιλτιάδη Εμμ. Παπαδάκη κρίθηκαν άξιες να δουν και συνολικά το φως της δημοσιότητας.
Το Δ.Σ. και τα μέλη της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης Σητείας πήραν αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί έκριναν πως η έκδοση του πονήματος θα αποτελέσει ένα έγκυρο και προσιτό βήμα εξερεύνησης και κατανόησης της πολιτιστικής τοπικής αναφοράς και εξέλιξης.
Οι «περιηγητές» της περιοχής, εκτός της έκδοσης του τόμου, ανακήρυξαν και επίτιμο μέλος τους τον ερευνητή – μελετητή, από ευγνωμοσύνη, γιατί τους οδηγεί στα ταξίδια της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης, μέσα από τα ψηφιδωτά μονοπάτια που με μαεστρία «σμίλεψαν» εκλεκτοί συνταξιδιώτες. Ένας τέτοιος εξαιρετικός ξεναγός στα φιλολογικά και ιστορικά σταυροδρόμια του τόπου είναι και ο Μιλτιάδης Εμμ. Παπαδάκης. Παρατηρητής των καιρών μας, αποδίδει με την κρι(η)τική του ματιά, το νόημα ενός πλουμιστού ψηφιδωτού του Σητειακού Πολιτισμού, όπως επισημαίνουν και οι συνταξιδευτές φίλοι του. (goodnet.gr)

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας