Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τα... αγκάθια στο δρόμο του ως προέδρου του ιδρύματος της Μονής Τοπλού

Του Κώστα Μπογδανίδη

Η χθεσινή χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.Κύριλλου ανοίγει μια νέα σελίδα στην τοπική Εκκλησία, αλλά ταυτόχρονα γεννά υποχρεώσεις στον νέο ιεράρχη που δεν είναι αποκλειστικά εκκλησιαστικές!


Ο Κύριλλος Διαμαντάκης το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναλάβει και…διοικητικά καθήκοντα να διεκπεραιώσει τις νέες δύσκολες υποχρεώσεις που σχετίζονται με την μεγάλη επένδυση, η οποία γίνεται στην περιοχή της ανατολικής Κρήτης και σε περιουσία της εκκλησίας, ενώ ταυτόχρονα οφείλει να αντιμετωπίσει ως νέος πρόεδρος του ιδρύματος “Παναγία Ακρωτηριανή” το πρόστιμο μαμούθ που έχει επιβάλει η εφορία και αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ!

Ο νέος Μητροπολίτης εκ του καταστατικού του ιδρύματος “Παναγία Ακρωτηριανή” αναλαμβάνει και πρόεδρός του. Πρέπει φυσικά να προηγηθούν τυπικά η απόφαση του υπουργού Παιδείας, τα διαπιστευτήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρέπει να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στη συνέχεια να αναλάβει τις τύχες του ιδρύματος το οποίο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, εφόσον το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν πολίτες και φορείς κατά του ΠΔ για την επένδυση στο Τοπλού.

Και αν μεν σε αυτό το θέμα, της δικαστικής εμπλοκής, δεν έχει πολλά περιθώρια να ελιχθεί η μητρόπολη, αφού θα αποφασίσει το ΣτΕ, στο θέμα του προστίμου το ίδρυμα είναι αποφασισμένο να αντικρούσει το πρόστιμο της εφορίας με κάθε νομικό (και λογικό) μέσο!

Θυμίζουμε ότι η ΔΟΥ Αγίου Νικολάου επέβαλε ένα εξοντωτικό πρόστιμο στο ίδρυμα, μετά από έναν διαχειριστικό έλεγχο, για την μεγάλη ακίνητη περιουσία στις χρήσεις των περασμένων ετών κι αφού…συνυπολόγισε, όπως λένε στο Τοπλού, όχι τι αξιοποιείται ή τι κτίζεται από την έκταση, αλλά το σύνολο των 26.000 στρεμμάτων της περιοχής!

Το πρόστιμο αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προέκυψαν από την…κορδέλα που έπιασαν οι δύο εφοριακοί οι οποίοι διενήργησαν τον έλεγχο βάζοντας συνολικά στο «κάδρο» ολόκληρη την περιοχή σε συνδυασμό με το σύνολο των ετών από το 2007 έως το 2013, έτη που αφορούσε ο έλεγχος.

Από τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα περισσότερα είναι επιβαρύνσεις και προσαυξήσεις, οι οποίες κάνουν ακόμη πιο εξοντωτικό το πρόστιμο, όπως λένε στο ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» που από την πρώτη στιγμή δεν αναγνώρισαν τον καταλογισμό και υπέβαλαν ένσταση.

«Δεν στέκει από πουθενά αυτό το πρόστιμο! Λογαριάζουν με έναν τρόπο καινοφανή όλη την έκταση. Πραγματικά σαν να πήραν μια κορδέλα και μετρούν από το Βάι μέχρι το βουνό πάνω λέγοντας ότι όλο το οικόπεδο είναι ένα και παραθαλάσσιο» αντέδρασαν από το ίδρυμα.

“Εμείς το βλέπουμε ως ενιαία έκταση και περιουσία” αντέτειναν οι δυο εφοριακοί που έκαναν τον έλεγχο και καταλόγισαν το πρόστιμο. Οι ίδιοι, είναι αλήθεια, δεν βρήκαν μία εκτίμηση την οποία ίσως όφειλε να είχε κάνει πρώτο το ίδρυμα.

Το ίδρυμα κατέθεσε υπόμνημα και κατέφυγε τόσο στην Εισαγγελία όσο και το Διοικητικό Πρωτοδικείο αντικρούοντας τη λογική της εφορίας με το βασικό όπλο ανά χείρας: την απόφαση του ΣτΕ , του 2007, που έλεγε ξεκάθαρα και απαγόρευε να οικοδομηθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης!

«Εκεί έχει περιοχές δασικές, έχει το Βάι, αρχαιολογικές ζώνες, το αναφέρει ξεκάθαρα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Δεν μπορεί να υπολογίζεται όλο σαν οικόπεδο ενώ αξιοποιείται ένα ελάχιστο τμήμα» τονίζουν και ήδη το νομικό τμήμα φέρεται να κέρδισε την πρώτη μάχη, καθώς το δικαστήριο δεν επέτρεψε δήμευση λογαριασμών, περιουσιακών στοιχείων ή καταβολή του 50% του προστίμου μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, όπως προβλέπεται.

Τώρα βέβαια θα δοθεί η μεγάλη δικαστική μάχη επί της ουσίας, εκεί που πρέπει να πείσει το ίδρυμα ότι στην πραγματικότητα το ποσό που πρέπει να πληρώσει είναι πολύ μικρότερο και με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας που αξιοποιείται και όχι επι του συνόλου των 26000 στρεμμάτων.

Η επένδυση

Πάντως τόσο το ίδρυμα όσο και η Loyalward L.t.d. θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη ό,τι αποτέλεσμα και να έχει, δεν έχει καμία επίπτωση στην υπό εξέλιξη επένδυση.

“Προχωρά κανονικά, αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την εφορία και το ίδρυμα όχι την επένδυση” λένε για την οποία θεωρούν ότι μετά και το ξεκαθάρισμα με την τελευταία προσφυγή στο ΣτΕ η επένδυση θα μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Η προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κατοίκους της περιοχής θα συζητηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Εάν και το ΣτΕ είχε ανάψει το πράσινο φως για το ξεκίνημα της επένδυσης πριν από ένα χρόνο, οι προσφεύγοντες επιχειρούν και πάλι να φρενάρουν την υλοποίησή της, καταθέτοντας νέα προσφυγή, προβάλλοντας κυρίως λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς πρόκειται για ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας