Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Επίσκεψη στο Αλτσί του γύψου

Θαυμάσια από κάθε άποψη ήταν η… κρουαζιέρα που οργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου. Για πρώτη φορά μπόρεσα να δω από τη θάλασσα τα ορυχεία γύψου, στη θέση Αλτσί, το «άσπρο βουνό», που βρίσκεται δυτικά του Μόχλου και της Σφάκας. Ο συγκεκριμένος γύψος προορίζεται για αποκλειστική χρήση από την τσιμεντοβιομηχανία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η λέξη «Αλτσί» πρωτοακούστηκε επί Τουρκοκρατίας από τα χείλη ενός Τούρκου και σήμαινε γύψος. Όταν αυτός ο Τούρκος πρωτοαντίκρισε το βουνό και κατάλαβε την αξία του, την επεσήμανε στον τότε δήμαρχο Τουρλωτής Ρουσελλάκη (Ρουσέλιο), ο οποίος ξεκίνησε την εξόρυξη γύψου σε νταμάρι του. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του ορυχείου, νέοι από τα γύρω χωριά και κυρίως από τη Σφάκα βρήκαν δουλειά. Όπως αναφέρει το φετινό Ημερολόγιο της Σφάκας… από τα ξημερώματα ξεκινούσαν από το χωριό, με το φανάρι και ένα «καφκάλι» για κολατσιό, μέσα από μονοπάτια και κακοτοπιές έφταναν στο νταμάρι για δουλειά.
Στο προσωπικό ημερολόγιό του, ο Γάλλος Διοικητής του Λασιθίου την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1898- 1913), Εμίλ Ντεστέλ αναφέρει το πέρασμά του από την Μαλαύρα. Όταν έφτασε στο Αλτσί έγραψε: «Φτάνοντας στη Μαλαύρα έχουμε μια υπέροχη θέα στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Διακρίνουμε τον Άγιο Νικόλαο και τον Πόρο. Μια πηγή βρίσκεται εκεί και ποτίζει δύο όμορφα πλατάνια, που φαίνεται να έχουν φυτευτεί για να προσφέρουν στους ταξιδιώτες σκιά. Κατόπιν διασχίζουμε ένα γυψώδη ορεινό όγκο που παραπλανεί. Θα λέγαμε ότι το βουνό είναι καλυμμένο με χιόνι».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας