Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Υφαντές εσπαντρίγιες από την Ιεράπετρα σε όλο τον κόσμο-pics

Εσπαντρίγιες λέγονται τα υποδήματα που φορούσαν οι Ισπανοί αγρότες και εργάτες. Τα τελευταία χρόνια αυτό το υπόδημα έχει μετατραπεί σε παγκόσμια τάση της μόδας.
KYRVAN ΕΣΠΑΝΤΡΙΓΙΕΣΤρεις νεαρές κοπέλες, μία παιδοψυχολόγος, μία αισθητική οδοντίατρος και μία fashion editor αποφάσισαν παράλληλα με τα επαγγέλματά τους να ασχοληθούν με την κατασκευή και εμπορία των εν λόγω υποδημάτων.

Δύο αδερφές, η Εύη και η Μυρτώ Κριτσωτάκη, μαζί με την αδερφική τους φίλη, Μαριάννα Κοντοπόδη, συστήνονται στο neakriti.gr, μιλούν για το όραμά τους και για το παράτολμο αλλά επιτυχημένο εγχείρημα να λανσάρουν εσπαντρίγιες εμπνευσμένες από την ελληνική, λαϊκή παράδοση με κρητικά μοτιβά!
Μάλιστα καταστήματα από το Λονδίνο και το Βερολίνο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμπεριλάβουν στη συλλογή τους τα παπούτσια από την Ιεράπετρα.
*Συνέντευξη στη Μαρία Αγαπάκη




Ποιες είμαστε
Είμαστε δύο αδερφές Εύη και Μυρτώ Κριτσωτάκη και η αδερφική μας φίλη Μαριάννα Κοντοπόδη που μας συνδέει η κοινή αισθητική, η αγάπη για την τέχνη και την μόδα, και η κοινή μας καταγωγή από την Ιεράπετρα Κρήτης. Έχοντας την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, αυτό έγινε αβίαστα παρόλο που η κάθε μια κάνει ένα επάγγελμα τελείως διαφορετικό (fashion editor, παιδοψυχολόγος και αισθητική οδοντίατρος).
Τα παπούτσια μας κατασκευάζονται στην Κρήτη απο όπου είναι και η καταγωγή μας. Πιο συγκεκριμένα είμαστε απο την Ιεράπετρα, νότια της Κρήτης, απο όπου και προέρχεται το όνομα Kyrvan, καθώς η Ιεράπετρα στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Κύρβα».

Εσπαντρίγιες στην Ιεράπετρα! Πως προέκυψε η ιδέα;
Πάντα αγαπούσαμε και φορούσαμε εσπαντρίγιες, σκεφτήκαμε λοιπόν να σχεδιάσουμε τις δικές μας συνδυάζοντας ποιοτικά υλικά 100% ελληνικά, με μοτίβα και κεντήματα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει, έχοντας μια μεγάλη αισθητική κληρονομιά από τα εργόχειρα των γιαγιάδων μας. 


Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τα σχέδια σας;
Τα σχέδια μας είναι εμπνευσμένα απο κρητικά παραδοσιακά μοτίβα της υφαντικής τέχνης καθώς και απο παραστάσεις της Μινωικής Κρήτης, συνδυασμένα με μια σύγχρονη αισθητική.

Περιγράψτε μας τον τρόπο παραγωγής τους.
Οι εσπαντρίγιες μας κατασκευάζονται από ντόπιους τεχνίτες και γίνεται με παραδοσιακές τεχνικές. Κάθε ζευγάρι περναέι απο 20 διαφορετικά στάδια επεξεργασίας στο χέρι και χρειάζονται 4 ώρες για να ολοκληρωθεί, καθιστώντας το μοναδικό και περιορισμένου αριθμού. 

Τι υλικά χρησιμοποιείτε και από ποια μέρη προμηθεύεστε τις πρώτες ύλες;
Τα υλικά μας είναι επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή και έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα. Τα υφάσματά μας είναι απο 100% βαμβάκι, φτιαγμένα από τοπικές υφαντουργίες εκ των οποίων κάποιες έχουν κλείσει και έτσι τα υφαντά που προμηθευόμαστε από αυτές είναι περιορισμένης ποσότητας και δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Όλα τα παπούτσια είναι επενδυμένα με δέρμα ελληνικής προέλευσης.
Τα δέρματα καθώς και τις ύπολοιπες πρώτες ύλες τις προμηθευόμαστε απο διάφορα μέρη της Ελλάδας, εκτός απο τις σόλες των υποδημάτων μας που τις προμηθευόμαστε από τους Ισπανούς γείτονες μας στη Μεσόγειο, που είναι και οι αυθεντικοί τεχνίτες της σόλας της εσπαντρίγιας (jute sole).



Υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό;
Είμαστε ακόμα στην αρχή του εγχειρήματος μας και αρχικός μας στόχος ήταν και είναι να εδραιωθούμε στην εγχώρια αγορά και επομένως δεν έχουμε μπει ακόμα στη διαδικασία να προωθήσουμε τα υποδήματα μας στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά μας έχει γίνει προσέγγιση απο υποψήφιους αγοραστές του εξωτερικού και είναι στα άμεσα σχέδια μας.

Είναι δύσκολη αυτή η εποχή για νέες επιχειρηματικές δράσεις;
Σαφέστατα και είναι μια πολύ δύσκολη (μάλλον η δυσκολότερη) εποχή για νέες επιχειρηματικές δράσεις και είναι ένα εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίζουμε αφού δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια απο το κράτος. Παρόλα αυτά θα το παλέψουμε όσο μπορούμε.

Κατά πόσον έχουν βοηθήσει οι σπουδές και η επαγγελματική σας ενασχόληση στο νέο project;
Οι σπουδές δεν μας έχουν βοηθήσει άμεσα στην πραγμάτωση του συγκεκριμένου project αλλά έμμεσα απο τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, της αισθητικής μας, των κοινωνικών μας συναναστροφών και των επαγγελματικων μας επιλογών και σχέσεων. Και σαφώς ο βαθμός του επαγγελματισμού που κερδίζεις βοηθάει στο να ανταποκριθείς στις προκλήσεις.

Οι ιδρύτριες του brand "Kyrvan" Εύη και Μυρτώ Κριτσωτάκη και Μαριάννα Κοντοπόδη

Σκεφτήκατε ποτέ ότι ο τόπος διαμονής σας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος;
Ο τόπος διαμονής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντας λόγω των πρακτικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε εμείς και κάθε μικρή start up επιχείρηση στην Ελλάδα, μη χρηματοδοτούμενη, παρόλα αυτα η Ελλάδα και η Κρήτη ήταν και θα είναι η πηγή εμπνευσης του brand μας.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας