Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Τα βρήκαν για τον παραλιακό της Σητείας – Ξεκινούν τα έργα

ΣΗΤΕΙΑΣε μια συμβιβαστική, αλλά ρεαλιστική πρόταση, για άμεσες παρεμβάσεις στην αποκατάσταση της στατικότητας του παραλιακού δρόμου της Σητείας και την αποκατάσταση της παραλίας, κατέφυγε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, αποφασίστηκε η άμεση αποκατάσταση της στατικότητας και ασφάλειας του διαβρωμένου από τους κυματισμούς της θάλασσας οδικού τμήματος στην περιοχή "Πετρά" της επαρχιακής οδού Σητείας-Παλαίκαστρου-Βάι, με στόχο την αντιμετώπιση της ολοκληρωτικής του κατάρρευσης.
Στη σύσκεψη, που έλαβε χώρα υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Δημόσιας Υγείας Μανόλης Κλώντζας και ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ενώ παρόντες επίσης ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αντώνης Ανηψητάκης, Γιώργος Ζερβάκης και Μαρία Βάρδα, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και τεχνικών υπηρεσιών και πολίτες της Σητείας.
Στην πολύωρη σύσκεψη, ακούστηκαν όλες οι απόψεις των συμμετεχόντων φορέων, επιστημόνων και υπηρεσιών, της Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολιτών της Σητείας και τέθηκε από τον περιφερειάρχη μια ρεαλιστική πρόταση ως συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και αφορά σε άμεσες παρεμβάσεις στη στατικότητα του δρόμου και σε αποκατάσταση της παραλίας, αλλά και σε έναν σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής και την προώθηση του έργου της ανατολικής παράκαμψης της Σητείας.
«Άμεσα ξεκινάμε για να γίνει η παρέμβαση, γιατί πρέπει να έχουμε τη στατικότητα του δρόμου, πρέπει να γίνει το έργο και να υπάρξει αποκατάσταση στην παραλία. Θα ολοκληρώσουμε τη μελέτη με το ΙΤΕ, αλλά το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε την ανατολική παράκαμψη της Σητείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας:
«Εμείς ξεκινάμε άμεσα να χρηματοδοτήσουμε τη δεύτερη φάση της μελέτης - η πρώτη έχει ανατεθεί ήδη από την Αντιπεριφέρεια - και θεωρώ ότι αυτή θα είναι η μεγάλη οριστική λύση για το πρόβλημα. Όλοι μαζί χρειάζεται να συνεργαστούμε, να υπάρχει η συναίνεση μεταξύ μας.
» Πρόκειται για ένα θέμα κρίσιμο, που αφορά την κοινωνία της Σητείας και της ευρύτερης περιοχής. Και εμείς από την πλευρά τη δική μας αποδεικνύουμε για μια ακόμα φορά ότι αφουγκραζόμαστε τους πολίτες όλης της Κρήτης.
» Συνεργαζόμαστε με κορυφαίους επιστημονικούς φορείς και πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση, η υλοποίηση της οποίας μπορεί άμεσα να ξεκινήσει, γιατί το πρόβλημα είναι σοβαρό, είναι μεγάλο, αλλά η λύση που προτείνεται είναι υλοποιήσιμη».

Εκτεταμένες καθιζήσεις: Το χρονικό και οι διαμαρτυρίες
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση χρόνο, το χειμώνα του 2015, σημειώθηκαν εκτεταμένες καθιζήσεις και καταπτώσεις στον παραλιακό δρόμο της Σητείας προς το Παλαίκαστρο, σε συνέχεια ανάλογων προβλημάτων που παρουσιάζονταν κατά καιρούς από το 2012 και μετά.
Η συστηματική διάβρωση, σε συνδυασμό με τα κύματα από την κακοκαιρία, είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής - ουσιαστικά εξαφανίστηκε η παραλία σε ένα μήκος 400 μέτρων - και την υποσκαφή μέρους του παραλιακού δρόμου, με συνέπειες στην προσπελασιμότητα και στην ασφάλεια των διερχομένων. Το μεγάλο πρόβλημα του δρόμου εστιάζεται στο κομμάτι λίγο μετά τη γέφυρα του Γαλλικού μέχρι τη διασταύρωση προς Πετρά.
Μετά από συσκέψεις, συζητήσεις και διερεύνηση, ο σχεδιασμός στον οποίο κατέληξε η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεννόηση με το Δήμο Σητείας, περιελάμβανε μια άμεση και μια μελλοντική παρέμβαση. Στο σχεδιασμό αυτό όμως είχαν αντιδράσει έντονα η μείζων αντιπολίτευση και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σητείας.
Η μείζων αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας, μάλιστα, κατέθεσε πρόσφατα πρόταση παρέμβασης στην αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, καθώς και στο δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη, όσον αφορά στο παραλιακό μέτωπο.
Πρόκειται για μια αντιπρόταση που προβλέπει ηπιότερη, όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν, αποκατάσταση-στήριξη του παραλιακού, μέσω ενός συνδυασμού μικρότερων ογκόλιθων και χαλικιού από κοντινό ποταμό.
Το θέμα συζητήθηκε εν μέσω θύελλας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας. Εκεί, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στο δήμαρχο, κατηγορώντας τον πως δεν έχει περιβαλλοντική αντίληψη και προωθεί μια παρέμβαση που θα προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή και δε θα είναι εύκολα ανατάξιμη.
Ο Θοδωρής Πατεράκης απάντησε πως πρόκειται για ένα έργο που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας στην οποία ανήκει ο σχεδιασμός και πως η δημοτική Αρχή εγκαλείται άδικα, για αντιπολιτευτικούς μονάχα λόγους, αφού ο Δήμος Σητείας δεν πρότεινε συγκεκριμένη λύση, αλλά απλώς απαίτησε να προωθηθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα του κομβικού αυτού δρόμου.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας