Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

" Με ποια κριτήρια επιβάλλετε στην Κρήτη να γίνει «χώρος στάθμευσης» προσφύγων ;"

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/oheprosfiges.jpg?mtime=20160527135350
Προβληματισμός σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα στον τουρισμό του νησιού.


 Στην απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει hot spots στην Κρήτη αναφέρεται η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου που εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα στον τουρισμό του νησιού.
Όπως τονίζεται η Κρήτη με το 10% των ξενοδοχειακών κλινών της χώρας αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας και μια τέτοια απόφαση με βάση το παράδειγμα των νησιών που σήκωσαν το μεγάλο βάρος του προσφυγικού όπως η Μυτιλήνη, η Κως και η Χίος μπορεί να αποβεί ... μοιραία για το νησί αλλά και τη χώρα γενικότερα
"Με ποια κριτήρια λοιπόν επιβάλλετε στην Κρήτη να γίνει «χώρος στάθμευσης» προσφύγων κι μάλιστα μέσα σε 2-3 μήνες? " τονίζεται στην ανακοίνωση ενώ παρακάτω αναφέρεται :
"  Κι αν εν τέλει ,οι μεγάλοι που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς ,εμμείνουν στην απόφαση τους  ,οφείλουν να δώσουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές ώστε να μην δημιουργηθούν αρνητικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και οι πρόσφυγες να διαθέτουν τα στοιχειώδη για την διαβίωση τους χωρίς να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη ."
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται :
Όταν το Δ.Σ. του εμπορικού συλλόγου έλαβε ειδοποίηση από την ΟΕΣΚ  για να καταθέσει την άποψη του σχετικά με το προσφυγικό  ,ξέραμε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και λεπτό ζήτημα που εν κατακλείδι δεν πρόκειται να λυθεί εύκολα ,αφού πρόκειται για ένα δύσκολο και ακανθώδες πρόβλημα με πολλές παραμέτρους.

  Κάποτε ο σπουδαίος Άγγλος  προπονητής  Μπράιαν Κλαφ   είχει πει «Στα αποδυτήρια έχουμε δημοκρατία.Όλοι λένε την άποψη τους ,κι στο τέλος κάνουμε αυτό που αποφασίζω εγώ» .
 Έτσι ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια  ,όχι μόνο στο θέμα του προσφυγικού ,σε κάθε θέμα που αφορά την ευρωπαική ένωση.Όλοι λένε την άποψη τους και στο τέλος αποφασίζει η Γερμανία της κ.Μέρκελ .
  Εσχάτως λοιπόν τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η κ.Μέρκελ προκρίνει την  μετεγκατάσταση αριθμού προσφύγων στο νησί μας.
   Η απορία που γεννάται είναι ποιος αποφασίζει τι θα γίνει σε αυτόν τον τόπο?
  Τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές  πολιτικές έχουν οδηγήσει σε μαρασμό την ελληνική οικονομία.Ο μόνος κλάδος που παραμένει ζωντανός  είναι ο τουρισμός .Πλην όμως το προσφυγικό  συρρίκνωσε το τουριστικό προϊόν  σε περιοχές όπου υποδέχθηκαν πρόσφυγες.
   Τα νούμερα είναι σαφή κι λένε πάντα την αλήθεια .Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ στην Κω είχαμε  ακυρώσεις 245 χιλ κρατήσεων με ποσοστό μείωσης της τάξης του 20% ,στην Χιο 51% ,στην Λέσβο 47% .
  Όταν μάλιστα φίλοι από το εξωτερικό μιλούσαν ήδη μήνες πριν την απόφαση Μέρκελ για τα προβλήματα που θα προκαλέσει στον τουρισμό της Κρήτης  το προσφυγικό,πριν ακόμη γίνει κάποια νύξη για μετέγκατασταση σε «hot-spots» στην Κρήτη ,όταν μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία από χώρες δεξαμενές τουριστών για το νησί μας αναγκάστηκαν να στείλουν δημοσιογράφους για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι  ότι δεν υπάρχει θέμα προσφύγων στην Κρήτη ,ενώ ταυτόχρονα ο μέσος επιχειρηματίας προσπαθεί να επιβιώσει από την λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών ,τότε τα παραπάνω προκαλούν τρόμο.
  Τρόμο που σε καμμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με τον τρόμο που έχουν ζήσει  όλοι εκείνοι ,συνάνθρωποι μας κάθε ηλικίας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εστία τους κι για τους οποίους η συμπαράσταση μας είναι δεδομένη.
  Είναι δεδομένο όμως επίσης  πως ο τουρισμός της Κρήτης ,κι δη της Χερσονήσου με τις παραπάνω από το 10% ξεν/κες κλίνες της χώρας ,αποτελεί ατμομηχανή ανάπτυξης όχι μόνο για την τοπική οικονομία αλλά για την οικονομία της χώρας γενικότερα.
  Aναρωτιέται κανείς αν κάποιος επέβαλε στην κ.Μέρκελ να μειώσει την παραγωγικότητα π.χ. στο βιομηχανικό κέντρο της κοιλάδας του Ρουρ ,πως θα αντιδρούσε εκείνη ?
 Με ποια κριτήρια λοιπόν επιβάλλετε στην Κρήτη να γίνει «χώρος στάθμευσης» προσφύγων κι μάλιστα μέσα σε 2-3 μήνες?
  Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως μπορεί το ελληνικό κράτος ,γνωστό για την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά του να δημιουργήσει εκείνες τις δομές που χρειάζονται για την υποδοχή προσφύγων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα?
  Πάγια θέση του συλλόγου καθώς και κάθε σκεπτόμενου πολίτη είναι το άμεσο τέλος του πολέμου στην Συρία ώστε να μπορέσουν οι ξεριζωμένοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
  Προς αυτήν την κατεύθυνση  οφείλει να κινηθεί άμεσα η ευρωπαική ένωση κι κάθε υπερεθνικός οργανισμός .
  Κι αν εν τέλει ,οι μεγάλοι που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς ,εμμείνουν στην απόφαση τους  ,οφείλουν να δώσουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές ώστε να μην δημιουργηθούν αρνητικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και οι πρόσφυγες να διαθέτουν τα στοιχειώδη για την διαβίωση τους χωρίς να αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη .
  Εκτός κι αν το σχέδιο Μέρκελ καταρριφθεί ύστερα από τις επιταγές των Αμερικανών να μην υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο για να κινδυνέψει  το μάτι της υπερδύναμης στην Μ.Άνατολή ,η βάση της Σούδας μέσω της παρείσφρησης τζιχαντιστών  στις τάξεις των προσφύγων .Ίσως τότε αρκετοί αναγκαστούν να πουν «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους» αφού ως γνωστόν η ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές δε ,ως φάρσα…

Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας