Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Επιμένει ο ΣΕΔΗΚ για τις ζημιες στις ελιές

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/bio-paragogi-elies-liomazema-prasini-1.jpg?mtime=20160530170247Με νέο υπόμνημα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ ζητά εγγραφη και συγκεκεριμένη απάντηση στα αιτήματα που ειχε υποβάλλει

"Ζητείται  απάντηση στα αιτήματα για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγής από καύσωνες" αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ στο νέο υπόμνημα που απέστειλε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ το οποίο κοινοποιείται και στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σύνδεσμο, το υπόμνημα αυτό εστάλη "μετά την αγνόηση του ΣΕΔΗΚ και του πρώτου υπομνήματος του για τις ζημιές από καύσωνες στις ελιές  κατα την πρόσφατη επισκεψη του κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ στην Κρήτη.

Στην νέα παρέμβαση ο ΣΕΔΗΚ αναφέρει:
"Όπως γνωρίζετε, με το  έγγραφο μας με αριθμό. πρωτ. 35/12-7-2016 σας υποβάλαμε   στοιχεία για την έκταση και ένταση των σημαντικών απωλειών  που προκλήθηκαν  από καύσωνες ( υψηλές θερμοκρασίες ) που έπληξαν την Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη κατά την περασμένη Άνοιξη και τεκμηριώσαμε πλήρως , ότι πάνω από ήμισυ των ζημιών αυτών  πραγματοποιήθηκαν μετά την καρπόδεση  και επομένως πρέπει να αποζημιωθούν ακόμη και με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Ωστόσο , ενώ μέχρι σήμερα , ένα μήνα μετά, δεν λάβαμε  καμιά  απάντηση  στα αιτήματα που σας υποβάλλαμε, διαπιστώσαμε, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στην Κρήτη ( 9 - 11 Αυγούστου ) για θέματα αποζημιώσεων,  ουσιαστικά δεν δώσατε  καμιά  συγκεκριμένη απάντηση στα όσα στο προαναφερόμενο υπόμνημα μας αναφερόταν.
Βέβαια, η διαπίστωση μας αυτή , βασίζεται στην ενημέρωση που είχαμε από τα ΜΜΕ αφού ούτε σεις , ούτε η Περιφέρεια Κρήτης δεν  θελήσατε να μας προσκαλέσετε στη συνάντηση όπως  είχαμε ζητήσει  με το έγγραφο μας.
    Κύριε Πρόεδρε ,
  Υποσχέσεις γενικόλογες και αόριστες , ότι « όσοι έπαθαν πραγματική ζημιά θα αποζημιωθούν » δεν μπορούν να αποτελούν απάντηση στο εμπεριστατωμένο υπόμνημα που σας υποβάλλαμε
στο οποίο με στοιχεία όλων σχεδόν των Δήμων της Κρήτης , που διαθέτουν Γεωπονικές υπηρεσίες , αποδεικνυόταν ότι πάνω από το ήμισυ των τρομακτικών ζημιών που υπέστη η ελαιοπαραγωγή του νησιού , εμπίπτουν στις αποζημιώσιμες περιπτώσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και   υποβαλλόταν το αίτημα να θέσετε σε ενέργεια τις σχετικές διαδικασίες.
 Αιτιολογίες ότι πέρασαν οι προθεσμίες,  ότι δεν  υπήρχαν  οδοιπορικά  στον  ΕΛΓΑ κλπ,  προφανώς δεν μπορούν να ισχύουν, αφού με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις παραγόντων του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ, ότι η «ακαρπία της ελιάς δεν αποζημιώνεται από ΕΛΓΑ » δημιουργήθηκε για τους παραγωγούς ένα νεφελώδες τοπίο , το οποίο δεν τους επέτρεπε να διακινδυνεύουν χρήματα για  υποβολή σχετικών  αιτήσεων.
Όσο για τις υποσχέσεις  αποζημιώσεων  από τα  ΠΣΕΑ, οι Ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης έχουν ήδη αποκομίσει πικρή εμπειρία! Τις αποζημιώσεις για τις μεγαλύτερες ανάλογες ζημιές της ελαιοπαραγωγής που  υπέστησαν το 2013, ακόμη τις περιμένουν! 
Μετά τα παραπάνω κ. Πρόεδρε, ζητούμε , όπως έχετε υποχρέωση να δώσετε έγγραφη και σαφή απάντηση στο έγγραφο μας με αριθμό πρωτ. 35 /12-7-2016 , ώστε να γνωρίζουν και οι δημότες μας, που ειναι  σχεδόν όλοι οι  ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, τα εξής :
-  Αν είναι ορθό να καταβάλλουν στο εξης εισφορές στον ΕΛΓΑ  και μάλιστα υποχρεωτικά,                     με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις τους.
-   Αν θα πρέπει να αμυνθούν με κάθε νόμιμο τρόπο για τις παραλείψεις η λάθη της Διοίκησης  που θίγουν καταφανώς τα συμφέροντα τους".

Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας