Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Πεθαίνουν αβοήθητοι οι... αρνητές ΑΜΚΑ και στην Κρήτη


Για τους περισσότερους από μας το θέμα μοιάζει ακραίο... Εξωπραγματικό. Για κάποιους ίσως ακόμα και φαιδρό! Όμως δίπλα μας, και εδώ στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα, υπάρχουν άνθρωποι, συμπολίτες μας, για τους οποίους το ζήτημα είναι ζωής και θανάτου...

Είναι οι επίμονοι αρνητές του ΑΜΚΑ! Έλληνες, στην πλειονότητά τους παλαιοημερολογίτες, ορμώμενοι από τα θρησκευτικά τους "πιστεύω", αρνούνται πεισματικά να βγάλουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης με συνέπεια να βιώνουν έναν Γολγοθά! Δεν μπορούν να πάρουν συντάξεις και μισθούς. Δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν μπορούν να λάβουν επιδόματα. Επί της ουσίας, αν και εν ζωή, οι συνάνθρωποί μας αυτοί δεν υπάρχουν για το ελληνικό κράτος.
Τυπικά βεβαίως η Πολιτεία δεν κάνει κάτι άλλο από το αυτονόητο... Να εφαρμόζει τη νομοθεσία. Το γνωστό νόμο του 2008 της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά. Επί της ουσίας, για την Πολιτεία, τις εκάστοτε κυβερνήσεις και για τους περισσότερους από μας η άρνηση των συγκεκριμένων ανθρώπων να παραλάβουν το «σατανικό», όπως οι ίδιοι πιστεύουν, ΑΜΚΑ και κάθε άλλου είδους αριθμούς που συνιστούν φακέλωμα μοιάζει παράλογη... Ο μέσος πολίτης κατατάσσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά στη σφαίρα της θρησκοληψίας και των ακραίων θεωριών συνωμοσιολογίας. Όχι άδικα βεβαίως, από τη στιγμή που σε τελική ανάλυση η ίδια η θρησκεία της Ορθοδοξίας, η Ελλαδική Εκκλησία, ακόμα και οι παλαιοημερολογίτες επισήμως δεν αναφέρουν ούτε υποστηρίζουν πως υπάρχει οτιδήποτε περίεργο, κρυφό ή σατανικό με τον ΑΜΚΑ.
Όμως, όλα αυτά τα παραπάνω τελειώνουν εκεί που μπαίνει πλέον ο ανθρώπινος παράγοντας. Όταν μιλάμε για θέμα επιβίωσης, το κράτος θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους, "παράθυρα", εξαιρέσεις και κάποια φόρμουλα για να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών, ακόμα κι αν αυτοί επιμένουν να παραμένουν εκτός νόμου.
Ξέχωρα από θρησκευτικές πεποιθήσεις και ιδεοληψίες, στην προκειμένη περίπτωση η σκληρή πραγματικότητα λέει πως κάποιοι συμπολίτες μας βιώνουν μια ζωή μαρτύριο. Στερούνται το στοιχειώδες αγαθό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της σύνταξής τους, ενώ έχουν μοχθήσει επί χρόνια και για τα δύο. Η σκληρή πραγματικότητα επίσης λέει πως ορισμένοι εξ αυτών, όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πεθάνουν!

Αρκετοί οι αρνητές ΑΜΚΑ στην Κρήτη
Κάποιοι από αυτούς είναι δίπλα μας. Γείτονες, γνωστοί. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η περίπτωση του αξιωματικού εν αποστρατεία Στέλιου Δανδουλάκη, από τα Χανιά, ο οποίος δίνει εδώ και χρόνια το δικό του αγώνα σε υπηρεσίες, Μέσα Ενημέρωσης και δικαστήρια. Το προσωπικό του δράμα - λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας - είχαμε αναδείξει παλιότερα στη "Νέα Κρήτη".
Στην Κρήτη άλλωστε υπάρχουν αρκετοί - κατ' εκτίμηση αρκετές δεκάδες - αρνητές του ΑΜΚΑ. Μάλιστα, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Υποστηρικτών των Ελληνικών και Χριστιανικών Ιδεών πρωτοστατεί στον πανελλαδικό αγώνα που καταβάλλεται για τη λήψη μέριμνας από την Πολιτεία ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν κάπως να επιβιώσουν.
Το μήνυμα αγωνίας, άλλωστε, που έστειλε ο Σύλλογος σε σχετική προ ημερών εξώδικη διαμαρτυρία του προς την παραιτηθείσα κυβέρνηση και τους τότε συναρμόδιους υπουργούς δεν μπορεί - μιλώντας από ανθρωπιστική σκοπιά καθαρά - να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο: «Δε μας κατανοείτε, δε συμφωνείτε μαζί μας, ίσως μας περιγελάτε, αλλά μη μας καταδικάζετε σε θάνατο»...

Η επιστολή διαμαρτυρίας: «Συνυπεύθυνοι αν μας συμβεί κάτι»
«Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, ίσως να γνωρίζετε την αξιολύπητη κατάσταση πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι για λόγους θρησκευτικής συνείδησης και προσωπικών δεδομένων αρνούνται τη χρήση ΑΜΚΑ και σε λαμβάνουν μισθούς, συντάξεις, βοηθήματα κ.τ.λ. Δεν μπορούν να εργαστούν ή να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ κ.τ.λ.
Επειδή στο Προοίμιο του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι θα αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για τη Δημοκρατία και θα υπερασπίζεται τις αξίες της ισότητας και της ελευθερίας.
Επειδή προεκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ διά των εκπροσώπων του υποσχέθηκε δικαιοσύνη και αποκατάσταση των αδικιών που έχουν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις και με την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας κυβέρνησης δόθηκε όρκος για τήρηση του Συντάγματος και των νόμων του κράτους και όχι μόνο για την τήρηση ενός νόμου (του Νόμου 3655/2008 και συγκεκριμένα του άρθρου 153 περί ΑΜΚΑ) σε βάρος παραβίασης σωρείας άλλων νόμων.
Συγκεκριμένα, παραβιάζονται από το Σύνταγμα το άρθρο 2 παρ. 1 για το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, το άρθρο 3, το οποίο προστατεύει την ιερά παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα ομολογίας και ελεύθερης έκφρασης της θρησκευτικής συνείδησης, το 4 παρ. 1 για ίση και όμοια μεταχείριση (εφόσον ο νόμος εισάγει εξαιρέσεις για τους αντιρρησίες συνείδησης, βλέπε Νόμο 2510/1997 άρθρο 3 και 18 για κατ' εξαίρεση άοπλη θητεία στους αντιρρησίες, το δίκαιο είναι να έχουν παρόμοια αντιμετώπιση και οι αντιρρησίες ΑΜΚΑ), το 5 παρ. 1 για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, το 13 για απόλαυση των ατομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, το 22 παρ. 1' αναφέρεται στη σχετική επιστολή διαμαρτυρίας...».
Όπως επισημαίνεται ακόμα: «Από το Φεβρουάριο του παρόντος έτους έγιναν επανειλημμένες παρακλήσεις προς τα υπουργεία τα οποία έμειναν ασυγκίνητα. Φαίνεται εκ των λίγων κυβερνώντων που σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους είναι η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει δώσει απτά δείγματα του σεβασμού της. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων (άρθρο 120 Συντ.), τον οποίο πατριωτισμό αναμένουμε να επιδείξετε και εσείς.
Για τους λόγους αυτούς, σας καθιστούμε νομικά συνυπεύθυνους σε οτιδήποτε συμβεί στους εν λόγω συμπολίτες μας, θέτοντάς σας προ των ευθυνών σας και ζητούμε:
Να προωθήσετε άμεσα τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα εξαιρεθούν οι συμπολίτες μας αντιρρησίες συνείδησης ΑΜΚΑ από το ηλεκτρονικό σύστημα χρήσης ΑΜΚΑ.
Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας για κάθε καταπάτηση προσωπικών δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπολιτών μας αντιρρησιών ΑΜΚΑ. Αναμένουμε άμεση απάντηση λόγω της επείγουσας τρισάθλιας κατάστασης που βρίσκονται τα τελευταία 5 χρόνια»...
Μπάμπης Σαββίδης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας