Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Θα πληρώσουν ακριβά όσοι δεν δηλώσουν τα πηγάδια τους

Ούτε τα 100 ευρώ και ούτε βέβαια τα... 2.000 ευρώ σε πρόστιμα περισσεύουν από κανέναν στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, πόσω δε μάλλον στους αγροτοκτηνοτρόφους, για να πληρώσουν σε περίπτωση
που δεν ανταποκριθούν ούτε στη νέα προθεσμία έκδοσης άδειας χρήσης νερού από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης.
Η προθεσμία που ανακοινώθηκε χθες, σε κείμενο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προς τους δικούς του δημότες, λήγει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, χωρίς πρόστιμο.
Πιο αναλυτικά, το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας εξέδωσε ανακοίνωση προς τους δημότες του Δήμου ότι παρατείνεται έως τις 30-09-2015, χωρίς επιβολή προστίμου, η έκδοση άδειας χρήσης νερού από τη Διεύθυνση Υδάτων.
Η παράταση της προθεσμίας αφορά δημότες που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο Δήμο για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) για πηγάδια ή γεωτρήσεις και δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στην έκδοση άδειας χρήσης νερού.
Μετά την 01-10-2015 μέχρι και την 31η-12-2015 θα καταβάλλεται πρόστιμο 50 € για κάθε μήνα καθυστέρησης, ενώ από 01-01-2016 θα καταβάλλεται πρόστιμο 1.000 έως 2.000 ευρώ.

Τα δικαιολογητικά
Παρακάτω αναφέρεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Διεύθυνση Υδάτων (οδός Μάρκου Μουσούρου 15, παλιό Απολλώνιο, 5ος όροφος, τηλέφωνο επικοινωνίας 2813/410.133, κ. Μανουσέλης) και είναι τα ακόλουθα: Χάρτης-απόσπασμα ψηφιακής απεικόνισης, όπου σημειώνεται η ακριβής θέση του σημείου υδροληψίας, καθώς και τα περιγράμματα των περιοχών χρήσης ύδατος για την αγροτική χρήση.
Αντίγραφο αίτησης ΕΜΣΥ που κατατέθηκε στο Δήμο.
Όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση ΕΜΣΥ στο Δήμο μπορούν να υποβάλουν μέχρι 30-09-2015 με πρόστιμο 100 ευρώ και μέχρι 31-12-2015 με 50 ευρώ επιπλέον για κάθε μήνα καθυστέρησης (αν είναι ανενεργό και δεν προχωρήσουν σε έκδοση άδειας χρήσης νερού, δεν πληρώνουν).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης, στο τηλέφωνο 2813/410133 και συγκεκριμένα στον Στέφανο Μανουσέλη και στο Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, στη Δ.Ε. Θραψανού, στο τηλέφωνο 28913/40.418, στον Κώστα Γιαλιαδάκης.

«Υπάρχει ενδιαφέρον»
Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης θέλησε πρωτίστως να ξεκαθαρίσει για την ενημέρωση του κόσμου ότι δεν έχει καμία ευθύνη και καμία ανάμειξη η δημοτική Αρχή στην απόφαση αυτή.
«Εμείς δεν έχουμε τη διαχείριση του νερού. Και ουδεμία σχέση έχουμε με τα πρόστιμα που προβλέπονται, τα οποία είναι όντως τσουχτερά»...
Μάλιστα, ο ίδιος ήταν σε θέση να μας κάνει και μια γενικότερη αναφορά, λέγοντας ότι «ο κόσμος ανταποκρίνεται, διότι πολλοί έχουν το νερό και θέλουν να βάλουν ρεύμα και άρα μπαίνουν στη διαδικασία της νομιμοποίησης. Ελάχιστα είναι αυτά τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις που δεν έχουν μπει»...
Γιατί όμως θα πρέπει να δηλώσουμε το πηγάδι ή τη γεώτρησή μας; Ο Ζαχαρίας Καλογεράκης εξηγεί: «Όταν έρθεις και τη δηλώσεις, τη νομιμοποιείς. Μπαίνεις στη διαδικασία αν κάποια στιγμή θέλεις, να βάλεις ρεύμα. Και επίσης προστατεύεσαι και από τα περιοριστικά μέτρα.
Γιατί, αν έχεις πηγάδι, ο δίπλα σου δεν μπορεί να ανοίξει γεώτρηση. Διότι ο νόμος προβλέπει 150 μέτρα απόσταση να απέχει μια γεώτρηση. Και 50 μέτρα ένα πηγάδι. Δεν είναι απλό».
Σε ό,τι αφορά γεωτρήσεις που έχουν πάρει ρεύμα από παλιά και έτσι τώρα δεν υπάρχει στον ιδιοκτήτη τους αυτή η πιεστική ανάγκη για να πάνε και να δηλώσουν τη γεώτρηση για να τη νομιμοποιήσουν και να πάρουν ρεύμα, ο κ. Καλογεράκης λέει ότι «η ΔΕΗ τους γνωρίζει. Και είναι υποχρεωμένη να κάνουν τη δήλωση, γιατί ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία αυτά μπορεί να δοθούν από τη ΔΕΗ και να υποχρεωθεί στη συνέχεια να πληρώσει πρόστιμο».
Ο Ζαχαρίας Καλογεράκης εκτιμά επίσης - κάτι όμως που θα πρέπει να απαντηθεί επίσημα από τους αρμόδιους παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης - ότι, αν ένας αγρότης έχει ένα πηγάδι που μια χρονιά δεν έχει νερό και έχει νερό μια άλλη, ενώ η χρήση του είναι ελάχιστη για μια μικρή περιουσία, δεν υπάρχει λόγο να δηλωθεί.
«Από πέρυσι έχει ξεκινήσει η νομιμοποίηση του νερού που εκμεταλλεύεται ο καθένας. Στο μεταξύ, υπάρχει και μια μελέτη περιφερειακή, που αφορά στη διαχείριση του νερού. Και ό,τι έχει δηλωθεί συμπεριλαμβάνεται σε αυτή. Και έχει πολλά συν το να μπει στη μελέτη το πηγάδι ή η γεώτρησή σου. Μπορεί να μεταβιβαστεί, για παράδειγμα, αφού πλέον θα υπάρχει η σχετική νομιμότητα για το σκοπό αυτό».

Καλή η κατάσταση φέτος: «Υπάρχει νερό» στην περιοχή της Πεδιάδας
Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που μας έδωσε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης για την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της Πεδιάδος.
«Υπάρχουν πολλά πηγάδια και γεωτρήσεις εδώ. Οι άνθρωποι φυτεύουν διαρκώς πατάτες, καρπούζια, εποχικά είδη, κάνουν κήπους κ.λπ. Το αξιοποιούν το νερό οι παραγωγοί. Πάνε στις λαϊκές, φέρνουν προϊόντα στο Ηράκλειο και γενικά ασχολούνται με την παραγωγή των προϊόντων».
Για το κατά πόσο υπάρχει νερό, ο κ. Καλογεράκης επισημαίνει ότι «πέρυσι είχαν χάσει το 50% του νερού που είχαν μέσα. Φέτος, με τη χρονιά που είχαμε, η στάθμη έχει ανέβει ένα 20% και έχει φτάσει στο 70%. Αλλά πέρυσι είχαμε φτάσει στα όριά μας. Δηλαδή, τραβάγαμε μισό νερό, μισό αέρα. Αν συνέχιζε αυτή η ανομβρία, φέτος θα είχαμε θέμα ύδρευσης, όχι μόνο άρδευσης»...
Καταλήγοντας, τονίζει ότι η Πεδιάδα, η κοιλάδα της Μεσαράς και η Βιάννος θα έχουν πρόβλημα μόλις αρχίσει να δουλεύει το φράγμα Αποσελέμη.
«Ο εμπλουτισμός των υδροφόρων οριζόντων γίνεται κύρια από το Οροπέδιο Λασιθίου. Και τώρα θα έχουμε θέμα. Γι' αυτό καλό θα είναι οι 11 γεωτρήσεις που έχουμε και παίρνουν νερό για το Ηράκλειο να σταματούν να δουλεύουν κατά διαστήματα», λέει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.
Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας