Στο γυμναστήριο της Σητείας βρίσκονται πλέον οι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητη λέμβο το βράδυ της Δευτέρας, 120 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Οι μετανάστες διασώθηκαν μετά από επιχείρηση υπό το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης με τη συμμετοχή συνολικά πέντε παραπλέοντων πλοίων όπου τελικά, το φορτηγό "MARA", σημαίας Τόγκο, προσέγγισε τη λέμβο, και με τη βοήθεια δύο ακόμη πλοίων, περισυνέλεξε με ασφάλεια τους επιβαίνοντες για να τους μεταφέρει στη Σητεία το πρωί.
Αφού οι περισσότεροι απ αυτούς πείσθηκαν να αποβιβαστούν πράγμα που είχαν αρνηθεί κατά την άφιξη τους στη Σητεία, άρχισαν σταδιακά να μεταφέρονται στον χώρο του λιμανιού .
Κατά την προβλεπόμενη ιατρική εξέτασή τους, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή 17 εξ αυτών προς το Γενικό Νοσοκομείο Σητείας και τα 7 περιστατικά , σύμφωνα με το ΕΚΑΒ , αφορούσαν εγκυμονούσες γυναίκες ενώ τα υπόλοιπα 10 αφορούσαν παιδιά και άνδρες που εμφάνιζαν συμπτώματα αφυδάτωσης.
Όπως αναφέρει το anatolh.com oι τελευταίες πληροφορίες ανεβάζουν τους μετανάστες που έφθασαν στη Σητεία στους 217, εκ των οποίων 81 παιδιά ενώ αναμένεται να γίνει αναλυτική καταγραφή τους και να παρθούν αποτυπώματα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες να χαρακτηριστούν πρόσφυγες .
Οι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία και το ποσό που πλήρωσαν, κατά πληροφορίες, για να μεταβούν στην Ιταλία ξεκινούσε από 3.500 έως και 5.500 δολάρια.



Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σητείας, συγχαίρει τους πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και εξακολουθούν να ανταποκρίνονται και να συμπαραστέκονται στους μετανάστες που κατέπλευσαν και φιλοξενούνται στην πόλη.
Όπως αναφέρει η Κίνηση :

"Με τη παρούσα ανακοίνωση, θέλοντας να συνδράμουμε στον καλύτερο συντονισμό της φιλοξενίας των μεταναστών στην πόλη μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα είδη που χρειάζονται, ώστε να τα συγκεντρώνουμε στο Δήμο Σητείας και να προωθούνται από εκεί στους συνανθρώπους μας.
Τα είδη που χρειάζονται είναι:
1) Είδη ατομικής υγιεινής ( χαρτί υγείας , μωρομάντιλα , σαπούνι ,σαμπουάν, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, απορρυπαντικά χώρου, απορρυπαντικά ρούχων, πλαστικές λεκάνες, πάνες για μωρά )
2) Τρόφιμα άμεσης κατανάλωσης (εμφιαλωμένα νερά, χυμούς, γάλα εβαπορέ ,τσάι σε σακουλάκια , βρεφικά γάλατα )
3) Τρόφιμα μακράς διαρκείας (ξηροί καρποί, φρυγανιές, κονσέρβες κ.α.)
4)  Είδη ενδιαίτησης (σεντόνια)
5) Φαρμακευτικά είδη (λοσιόν για ψείρες κ.α.)
Τα παραπάνω είδη συγκεντρώνονται στο Δημαρχείο Σητείας.

Πηγή : Creta live