Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Το μαχαίρι στις επιδοτήσεις “σφάζει” τους ελαιοπαραγωγούς

Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ελαιοπαραγωγή η μείωση πάνω από 55% ως το 2019 των επιδοτήσεων επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, ο οποίος ζητεί να γίνει αναθεώρηση της εθνικής μας πρότασης για την Κ.Α.Π. ώστε να προβλεφθεί ειδική κατηγορία «Ελαιοκαλλιέργειας».


Με αφορμή την κάθοδο του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης υπογράφει υπόμνημα στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλη μείωση των επιδοτήσεων στις ελαιοκαλλιέργειες και η κατάργησή τους προς τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι, με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου και ορίστηκε το καθεστώς ενίσχυσης για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, θυσιάστηκε η ελαιοκαλλιέργεια «χωρίς να παρέχεται καμία εξήγηση για το ποιες «στρατηγικές» σκοπιμότητες οδήγησαν σε αυτή την επιλογή».

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή του ΥπΑΑΤ για τις «Δενδρώδεις» καλλιέργειες κατανέμεται το ποσό των 470 εκ. ευρώ ανά έτος και μια συνολική έκταση 9,7 εκατ. στρέμματα. Όμως, στην περιφέρεια Δενδρώδεις, εκτός της Ελιάς, που ήταν η πρώτη επιδοτούμενη καλλιέργεια της χωράς, προστέθηκε και πλήθος άλλων (περίπου 20) καλλιεργειών, όπως τα Ακρόδρυα (Φιστικιές, Καρυδιές, Αμυγδαλιές κ.α.), οι Αμπελώνες (Σταφίδας, Οίνου και Επιτραπέζια), τα Εσπεριδοειδή, τα Πυρηνόκαρπα (Ροδάκινα, Βερίκοκα) και Μηλοειδή (Αχλάδια, Μήλα) κ.α.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρεται στο υπόμνημα, δημιουργείται μια αντιφατική, πασιφανώς μεροληπτική και τελείως άδικη μεταχείριση των ελαιοπαραγωγών αφού δέχονται δυο πλήγματα: Πρώτον οι πιστώσεις που τους αφορούν, από 550 εκατ. ευρώ που ελάμβαναν μέχρι σήμερα, γίνονται μόνο 470 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειώνονται κατά 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Δεύτερον, οι εκτάσεις στις οποίες θα κατανεμηθούν οι ενισχύσεις αυτές, με την είσοδο στην «Περιφέρεια Δενδρώδεις» και πλήθος άλλων νέων καλλιεργειών, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν ελάμβαναν ενισχύσεις, ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια στρέμματα (11,5 εκατ. στρ. Ελαιώνες σύμφωνα με το Ελαιοκομικό Μητρώο + 10 εκατ. στρ. λοιπές Δενδρώδεις), δηλαδή υπερβαίνουν κατά πολύ τα 9,7 εκατομμύρια στρέμματα που προβλέπει η εθνική πρόταση.

Μείωση πάνω από 50%

Έτσι, από τα 152,9 ευρώ ανά στρέμμα που ελάμβαναν κατά μέσο όρο οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης, εάν δεν υπάρξει κάποια διόρθωση, το 2019 θα λαμβάνουν πολύ κάτω από 50 ευρώ ανά στρέμμα. Τελικώς, και παρά τη δικλείδα ασφαλείας του 30%, που τίθεται ως ανώτατο όριο μείωσης των ιστορικών δικαιωμάτων, η πτώση που θα υποστούν δεν θα είναι μικρότερη του 55%. Κι αυτό γιατί η δικλείδα ασφάλειας 30% του Κανονισμού, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου, δεν θα περιλάβει συνολικά όλες τις μειώσεις όπως προβλέπει ο Κανονισμός1307/2013, αλλά θα ισχύσει για τα ποσά των ενισχύσεων που θα προκύψουν μετά την αφαίρεση των οριζόντιων μειώσεων 8,5% που ήδη έγιναν το 2014 και του 16% που θα γίνουν το 2015, για κάλυψη των ειδικών ενισχύσεων (νέοι αγρότες 2%, φυσικοί περιορισμοί 5% και συνδεδεμένες ενισχύσεις 9%).



Αφανισμός των μικρών

Ο ΣΕΔΗΚ αναδεικνύει την εξαίρεση από τις επιδοτήσεις όσων έχουν εκτάσεις μικρότερες από τα 4 στρέμματα και όσων λαμβάνουν ποσά χαμηλότερα των 250 ευρώ . Με τον τρόπο αυτό ένα ποσοστό ελαιοπαραγωγών της τάξης του 30% θα τεθεί εκτός ενισχύσεων.

Ωστόσο, το χαμηλότερο όριο χορήγησης ενισχύσεων σύμφωνα με τον Κανονισμό 1307/2013 (άρθρο 10α) είναι τα 100 ευρώ και όχι τα 250 ευρώ που καθορίζει η Υπουργική Απόφαση, ενώ και το όριο ελαχίστης εδαφικής έκτασης ανά εκμετάλλευση από τα 4 στρέμματα, με σχετική τεκμηρίωση προς την Ε.Ε., θα μπορούσε να μειωθεί στο ένα στρέμμα. Κι αυτό γιατί με βάση τα στοιχειά του ελαιοκομικού Μητρώου του Υπουργείου σας στην Κρήτη έχουμε 213.000 ελαιοπαραγωγούς και 2.278.000 στρέμματα ελαιώνων και επομένως μέση έκταση ανά ελαιοπαραγωγό μόλις 10,6 στρέμματα.



Προτάσεις

Ο ΣΕΔΗΚ επισημαίνει ότι η μείωση των ενισχύσεων στον προβλεπόμενο βαθμό θα σημάνει εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας και μείωση της παράγωγης ελαιολάδου, όπως τεκμηριώνεται και από πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας. Τέλος, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις ζητώντας από τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να μεριμνήσει για τα εξής:

- Η Εθνική πρόταση για την ΚΑΠ πρέπει να τροποποιηθεί με ορισμό ειδικής κατηγορίας «Ελαιοκαλλιέργεια» μέσα στην οποία να υπάρξει η σύγκλιση, όπως προβλέπεται και από τον Κανονισμό.

- Το ποσό που πρέπει να προβλεφτεί για την ελαιοκαλλιέργεια δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από το πόσο που μέχρι τώρα ελάμβαναν οι έλληνες ελαιοκαλλιεργητές, δηλαδή τα 560 εκατ. ευρώ ετησίως. Στην περίπτωση που η ελιά παραμείνει στην περιφέρεια «Δενδρώδεις» τότε το συνολικό πόσο πρέπει να αυξηθεί ανάλογα ώστε να μην ζημιωθούν οι ελαιοκαλλιεργητές.

- Η σύσταση του Κανονισμού για μείωση των ενισχύσεων όχι μεγαλύτερη του 30%, να ισχύσει για το σύνολο των μειώσεων που θα υποστούν οι ελαιοκαλλιεργητές και να μη προστεθούν σε αυτό οι οριζόντιες μειώσεις 24%.

- Η Υπουργική Απόφαση 104/7056/22-1-15 (αρθ.4 και 12) πρέπει να τροποποιηθεί ώστε τα ελάχιστα όρια για λήψη ενισχύσεων των 4 στρεμμάτων και 250 ευρώ ανά δικαιούχο να μειωθούν στο 1 στρ και τα 100 € πράγμα που επιτρέπει ο Κανονισμός της Ε.Ε. 1307/2013

- Οι δαπάνες της εφαρμογής της «Συλλογικής Δολωματικής Δακοκτονίας» η οποία αποτελεί μέθοδο με υψηλή περιβαλλοντική και διατροφική ασφάλεια, να ενταχθούν στις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του Β’ Πυλώνα της Κ.Α.Π. με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας