Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ανεβαίνει η τιμή του λαδιού


Μόνο χαμένοι που δε φαίνεται να βγαίνουν οι ελαιουργοί εκείνοι και οι παραγωγοί που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα άκοπα τα λάδια τους, καθώς οι τάσεις είναι ανοδικές στην εξωτερική αγορά και αυτό που αναμένεται είναι να σημειωθούν αυξήσεις πάρα πολύ γρήγορα, σε επίπεδο παραγωγού.
Μικρές αυξήσεις, μάλιστα, της τάξεως των 10 λεπτών το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών έχουν το τελευταίο διάστημα υπάρξει, με τους περισσότερους εμπόρους του ελαιολάδου (μεταξύ αυτών και τις συνεταιριστικές οργανώσεις) να διατηρούν τις τιμές τους αλλά να είναι σε θέση να προβλέψουν ότι άμεσα θα υπάρξει ανάκαμψη στην αγορά, λόγω της ανοδικής ζήτησης που διαμορφώνεται από την πλευρά των Ιταλών σε χύμα αλλά και σε τυποποιημένο λάδι!
«Τα λάδια που παραμένουν απούλητα σε ελαιουργούς αλλά και σε παραγωγούς σε ολόκληρη την Κρήτη είναι πολλά». Την πληροφορία αυτή που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση και η γενική διεύθυνση της οργάνωσης μετέφερε στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Τα αποθέματα είναι πολλά. Ακριβώς δε γνωρίζουμε ποσότητες να πούμε, αλλά πρέπει να υπάρχουν "τρομερά" αποθέματα", είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας χθες ο συνεταιριστής. Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι «τα περισσότερα λάδια της χρονιάς αυτής έχουν φύγει. Αλλά κάποιοι οι οποίοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν τα κρατάνε στα χέρια τους. Και αναφέρομαι σε ελαιουργούς. Μπορεί να είναι, βέβαια, και λίγοι παραγωγοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Εγώ λέω ότι θα τους βγει σε καλό», συνεχίζει ο κ. Στρατάκης, «καθώς κάθε χρόνο στην περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού παρατηρείται άνοδος των τιμών. Θα έλεγα ότι αυτή η σταδιακή άνοδος των τιμών παρατηρείται από το Πάσχα και μετά».

Υπάρχει ζήτηση
Στο ερώτημά μας αν αυτή την περίοδο έχει αυξηθεί η ζήτηση του κρητικού ελαιολάδου από τους Ιταλούς μεγαλεμπόρους, η απάντηση του προέδρου της ΕΑΣΗ ήταν θετική. «Παρατηρείται όντως μία αύξηση της ζήτησης. Μας ζητούν λάδια και χύμα και εμφιαλωμένα. Η ζήτηση δεν είναι μεγάλη. Αλλά είναι σταθερά ανοδική», λέει χαρακτηριστικά. «Η αγορά έχει πάρει τα λάδια που ήθελε, αλλά για να συντηρηθούν οι αγορές θέλει κι άλλα. Για μας, στο μεταξύ, η τιμή που παραμένει σε ισχύ είναι το 3,10 ευρώ το κιλό. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Κάποιοι ιδιώτες, απ' ό,τι πληροφορούμαστε, την είχαν μειώσει τις προάλλες και τώρα κοιτάζουν να την αυξήσουν ξανά στα 3,10 λεπτά το κιλό».
Την ίδια ώρα στην αγορά δε θα βρει κάποιος λάδι σήμερα κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ λίγο πιο πάνω διαμορφώνονται οι μέσες τιμές στην Πελοπόννησο.

Δεν έπληξε τις ελιές η κακοκαιρία
Στο μεταξύ, δεν αποδεικνύεται ότι έγιναν ζημιές σε ελαιόδεντρα του νομού Ηρακλείου, παρά την αρχική ανησυχία που εξέφραζαν οι αγρότες για κάποιες περιοχές, με την εκτίμηση ότι είχαν αρχίζει να ανθίζουν πρόωρα και χτυπήθηκαν στον ανθό από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση που έπληξε τον τόπο μας μέσα στη Μεγαλοβδομάδα. Ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ μας είπε χθες ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ελιά και τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή όλα συνηγορούν σε μια καλή παραγωγή ελαιολάδου για του χρόνου. Αν αυτή η παραγωγή θα είναι το ίδιο μεγάλη ή παρόμοια με την παραγωγή της φετινής παραγωγικής χρονιάς, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, μέχρι και την ώρα που θα αρχίσει η παραγωγική διαδικασία για να δούμε και το ύψος της παραγωγής.
Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας