Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση για ΠΟΠ και μεταβιβάσεις από την ΕΑΣ Σητείας

Με αφορμή την καταβολή των 11€ ανά στρέμμα που αφορούσε την πρόσθετη ενίσχυση για περιοχές ΠΟΠ σε εφαρμογή του μέτρου βελτίωσης της ποιότητας ελαιοκομικών προϊόντων (ποιοτικό παρακράτημα), εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από αγρότες της περιοχής μας προκειμένου
να συνεχίσουν την πιστοποίηση για το ΠΟΠ.


Για τη σωστή ενημέρωση των παραγωγών αναφέρουμε τα παρακάτω:
Η περίοδος 2013-2014 ήταν η τελευταία χρονιά εφαρμογής του ποιοτικού παρακρατήματος. Το ποιοτικό παρακράτημα του ελαιολάδου ξεκίνησε με τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ το 2004.

Προβλεπόταν παρακράτηση 4% (περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) από την επιδότηση ως στρεμματική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης σε περιοχές προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ).

Έκτοτε το ποσό μειώθηκε και τώρα με τη νέα μεταρρύθμιση της ΚΑΠ 2015-2020 καταργήθηκε.

Δε γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση και θα δούμε εάν και πως θα γίνει στο μέλλον η συγκεκριμένη διάκριση. Θεωρούμε ότι η πολλαπλή συμμόρφωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, όμως δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί τίποτα για το 2015.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία υποβολής και εξέτασης αιτήσεων μεταβολών στη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2015 περιμένουμε την απογραφή και δημοσίευση σε ΦΕΚ με υπουργική απόφαση.

Συνεπείς και υπεύθυνοι απέναντι στους αγρότες μας θα ενημερώνουμε συνεχώς για τις εξελίξεις της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.


Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Μανώλης Μαυροματάκης

Συνολικες προβολες σελιδας