Μια περίεργη υπόθεση.... «αρπαγής» χρημάτων από 26 παραγωγικούς φορείς της Κρήτης ήρθε σήμερα στο φως.
Πρόκειται για μια υπόθεση ξαφνικής μείωσης των κονδυλίων και των χρηματοδοτήσεων ενώσεων και συνεταιρισμών του νησιού με στόχο να...μετφερθούν εντελώς αδικαιολόγητα σε άλλες περιοχές! Μάλιστα η μεθόδευση και η επιχείριση κάποιων να το...περάσουν στα...μουλωχτά προκάλεσε την αντίδραση συνεταιρισμών και ενώσεων και σήμερα εκπρόσωποί τους από την Κρήτη έκαναν...έφοδο στο γραφείο του υπουργού κ.Αποστόλου ο οποίος όταν ενημερώθηκε για τις πράξεις...συμβούλων του δήλωσε ότι πέφτει από τα σύννεφα! Για το ίδιο θέμα έγινε και ερώτηση στη Βουλή και ο υπουργός θα δώσει εξηγήσεις για το πως ‘πειράχτηκαν’ τα χρήματα και κινδυνεύει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα!
Πρόκειται για κονδύλια της τάξης των...7 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προορίζονταν σε ενώσεις και συνεταιρισμούς με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής του ελαιολάδου. Το περίεργο είναι ότι φορείς όπως η Ενωση Ηρακλείου, Μεσαράς, οι συνεταιρισμοί Συκολόγου, Παναγιάς, Χάρακα, Κριτσάς κα. είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου και αξιολογήθηκαν θετικά! Μάλιστα έλαβαν και τις σχετικές εγκρίσεις για τα κονδύλια που θα έπαιρναν! Και ξαφνικά από το υπουργείο μεθοδεύτηκε περιέργως μια απόφαση βάσει της οποίας 7 εκατομμύρια φεύγουν από τους φορείς της Κρήτης για να πάνε σε άλλη περιοχή! Λέγεται μάλιστα ότι πίσω από αυτή την απόφαση...βρίσκεται συγκεκριμένος σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!

Το όλο θέμα προκάλεσε αντιδράσεις στις ενώσεις και τους συνεταιρισμούς και σήμερα έγινε ...έφοδος  στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς είχε ζητηθεί ραντεβού και με την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σωκράτη Βαρδάκη. Ωστόσο, αν και το ραντεβού δεν κλείστηκε οι συνεταιριστές μπλόκαραν τον υπουργό και τελικά έγινε η συνάντηση! Εκεί στη συζήτηση, παρουσία εκπροσώπων συνεταιρισμών και ενώσεων, του κ.Βαρδάκη, του κ.Μπουνάκη κα ,ο κ.Αποστόλου εξεπλάγη όταν είδε τα έγγραφα...και δήλωσε άγνοια!
«Δεν είναι δυνατον να συμβαίνει αυτό, θα το ξαναδούμε!» είπε χαρακτηριστικά.
Οι εκπρόσωποι του επεσήμαναν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά χρήματα, πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες και εαν αυτό δεν γίνει θα τιναχτεί στον αέρα όλο το πρόγραμμα!
Στη Βουλή
Το θέμα έφερε στη Βουλή και ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου που καταγγέλλει με ερώτηση του προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, την παρέμβαση εξωθεσμικών κύκλων, προκειμένου να μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις για τους ελαιοκομικούς φορείς της Κρήτης και να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.
Το πρόγραμμα αφορά τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου, την μείωση του κόστους παραγωγής και την περιβαλλοντική διαχείριση.

Με βάση την προκήρυξη, ανταποκρίθηκαν πολλοί φορείς της Κρήτης, αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν προγράμματα για 26 απ’ αυτούς, την μείωση των οποίων επιχειρούν οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις
που επιχειρούνται.

Η ερώτηση και ΑΚΕ αναλυτικά:

 Σύμφωνα με πληροφορίες εξωθεσμικοί  παράγοντες που κινούνται πέριξ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρούν παρέμβαση στην αξιολόγηση  και τις συλλογικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων για τη χρηματοδότηση των ελαιουργικών φορέων, προκειμένου να μειωθούν οι χρηματοδοτήσεις για την Κρήτη.
Συγκεκριμένα:
Στο πλαίσιο του κανονισμού (Ε.Ε) 611/2014 με βάση τη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατατέθηκαν προγράμματα εργασίας από τους ελαιοκομικούς φορείς,  μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2015.
Η αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου προχώρησε στην αξιολόγηση των προτάσεων και η Κεντρική Επιτροπή Οργανώσεων Ελαιοκομικών  Φορέων (ΕΟΕΦ) πιστοποίησε και κοινοποίησε τις τελικές αποφάσεις στους ελαιοκομικούς φορείς.
Επειδή η εκ των υστέρων παρεμβάσεις, που επιχειρούνται  από  εξωθεσμικούς παράγοντες,  για αλλαγή των κριτηρίων  αποτελεί βάναυση παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και αντικειμενικότητας και στοχεύει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αλλά  και όλες τις ενδείξεις, στη μείωση των ήδη εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων για τους ελαιοκομικούς φορείς της Κρήτης.

Σας ερωτούμε κύριε Υπουργέ,

 Τι θα πράξετε για να αποτραπεί η εξωθεσμική παρέμβαση που επιχειρείται για την αλλαγή στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων  που ήδη έχουν κοινοποιηθεί στους φορείς;
Και παρακαλώ να κατατεθούν για την ενημέρωση της Βουλής η αξιολόγηση και οι τελικές αποφάσεις της ΚΕΟΕΦ, βάσει των οποίων εκδίδονται οι αποφάσεις ένταξης των φορέων στο πρόγραμμα.

Πηγή : Creta live