Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

«Δώστε μας έναν χώρο ανάγνωσης, δώστε μας φτερά!»

«Δώστε μας έναν χώρο ανάγνωσης, δώστε μας φτερά!»Ο Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» (Π.Σ.Σ.) ιδρύει στη Σητεία «Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου» (Λ.Α.Β.).
Η νέα αυτή δράση κρίθηκε απαραίτητη από το Δ.Σ. του (Π.Σ.Σ.) που συνεκτίμησε το έλλειμμα φιλαναγνωσίας, όπως καταγράφεται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, (η χώρα μας εδώ και χρόνια διακρίνεται για τις αρνητικές αναγνωστικές επιδόσεις της, που την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις στις στατιστικές μετρήσεις του Ευρωβαρομέτρου ως προς την αναγνωστικότητα), σε συνδυασμό με τον εθισμό των παιδιών στις οθόνες και τον καταιγισμό ρηχών και εναλλασσόμενων πληροφοριών από τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. που απομακρύνουν τα παιδιά από τη μαγεία της ανάγνωσης.
Η Λ.Α.Β. απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και αποσκοπεί να επηρεάσει θετικά τη σχέση τους απέναντι στο βιβλίο, ώστε το διάβασμα να γίνει ευχάριστη ανταλλαγή και απόλαυση. Για τον πρώτο χρόνο «πιλοτικής» εφαρμογής της για πρακτικούς και οργανωτικούς λόγους θα περιοριστεί στην ηλικιακή ομάδα των μαθητών και αργότερα θα επεκταθεί και στους ενήλικες. Η λειτουργία της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά ομάδας μελών, για τη συγκρότηση της οποίας απευθύναμε πρόσκληση σε συλλογικούς φορείς και στην εκπαιδευτική κοινότητα που είχε θερμή ανταπόκριση συμμετοχής. Επίσης μεγάλη και ενθουσιώδης είναι και η συμμετοχή των παιδιών που μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι συναντήσεις των ομάδων θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε αίθουσα που παραχώρησε ευγενικά στη Λέσχη Ανάγνωσης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Ωστόσο, το θέμα της μόνιμης στέγης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που μας απασχολεί, γιατί από αυτό θα εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα της νέας αυτής δράσης. Αναζητώντας λοιπόν μόνιμη στέγη, απευθυνθήκαμε στο Δήμο Σητείας, για να μας ενημερώσει αν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος χώρος για τις ανάγκες μας. Ο Δήμαρχος, κ. Πατεράκης με χαρά υποδέχθηκε την πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και μας πρότεινε να στεγάσουμε τη Λέσχη Ανάγνωσης στον ένα όροφο του παραδοσιακού κτηρίου Χαβάκη, που δωρήθηκε στο Δήμο για να φιλοξενεί ωφέλιμες δράσεις για όλους τους πολίτες, καθώς ο άλλος όροφος του ίδιου κτηρίου έχει ήδη παραχωρηθεί από το Δήμο στην ομάδα του Θεάτρου Σητείας.
Δεν περιμέναμε ποτέ το τι θα επακολουθούσε. Η αντίδραση του Θεάτρου Σητείας ήταν άμεση και οξύτατη, όταν τους γνωστοποιήθηκε η πρόταση του Δημάρχου. Με μεγάλη μας έκπληξη βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να γίνουμε θεατές ενός «θεάτρου του παραλόγου», που αντιδρούσε στη συστέγαση και μας κατηγορούσε ότι θέλουμε να τους πάρουμε το χώρο τους. Χωρίς να έχει ζητηθεί ούτε διατυπωθεί η επίσημη θέση του Συλλόγου μας, τα μέλη του θεάτρου Σητείας έσπευσαν σε αψυχολόγητες κακοήθεις επιθέσεις εις βάρος του ΠΣΣ και μας διαμήνυαν τηλεφωνικά ότι για τις ανάγκες τους, θέλουν και τους δύο ορόφους του κτηρίου και θα προχωρήσουν σε κατάληψη αυτού – ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι τον δεύτερο όροφο, τον χρησιμοποιούν ήδη άτυπα και καταχρηστικά και δικαιωματικά πρέπει να παραχωρηθεί σε αυτούς -.
Μετά από την ψυχρολουσία αυτή και την εχθρική υποδοχή που μας επιφύλαξαν, τους διαβεβαιώσαμε ότι ένα τέτοιο αρνητικό και αφιλόξενο περιβάλλον δεν είναι κατάλληλο για τη Λέσχη Ανάγνωσης παιδιών και εφήβων που θέλουμε να αναπτύξουμε.
Δεν περιμέναμε ποτέ ότι μια ευαίσθητη δράση στο ξεκίνημά της θα δεχόταν μια τέτοια αήθη επίθεση, που θα έφτανε στο σημείο μάλιστα, εκτός από το να διασύρει το όνομα ενός ιστορικού συλλόγου της πόλης μας, να εκβιάσει τη λειτουργία και άλλων ήδη υφιστάμενων δράσεων του, όπως της Υφαντικής σχολής. Συγκεκριμένα, έφτασε μέλος του θεάτρου Σητείας που είναι μέλος και της Υφαντικής Σχολής του Συλλόγου μας να μας «απειλήσει» ότι θα φύγει και θα διαλύσει την ομάδα της Υφαντικής! Το ίδιο προοικονόμησαν και άλλα μέλη του Θεάτρου. Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Που όμως έγιναν.
Λυπούμαστε πραγματικά, που άνθρωποι που «υπηρετούν» τον πολιτισμό στην πόλη μας, υπονομεύουν και ναρκοθετούν δράσεις άλλων φορέων και τις απαξιώνουν αντί να τις στηρίξουν. Τα μέλη του Θεάτρου Σητείας θεωρώντας την ομάδα τους, διαχειριστές και κλειδοκράτορες ολόκληρου του κτηρίου(!) μας πρότειναν – αγνοώντας την πρόταση του Δημάρχου - ένα είδος προσωρινής «φιλοξενίας», όπου οι ίδιοι – ως αποκλειστικοί διαχειριστές- θα παραχωρήσουν για τη Λέσχη Ανάγνωσης, μια αίθουσα για μια φορά το μήνα και θα πρέπει «κάθε φορά εκεί να στήνουμε και να ξεστήνουμε» τις κατασκευές των παιδιών.
Είναι αλήθεια απογοητευτικό, γιατί αυτή την πρόταση την έκανε η ίδια η πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου Σητείας, την οποία είχαμε καλέσει από την αρχή στην ομάδα των μελών εθελοντών μας και είχε παρακολουθήσει όλες τις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης. Σε αυτές τις συναντήσεις μας με ελεύθερο διάλογο, αναπτύσσαμε το σχεδιασμό και το περιεχόμενο των δράσεων που ετοιμάζουμε και σύμφωνα με αυτά, νομίζαμε ότι είχε καταλάβει ότι πρώτη προτεραιότητά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο ασφαλή και φιλόξενο για τα παιδιά. Έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτή η υποτιθέμενη «φιλοξενία» που μας προτείνει, είναι δώρον άδωρον, γιατί για να προσελκύσουμε τα παιδιά στον κόσμο του βιβλίου και να σπείρουμε ένα φυτώριο καλών αναγνωστών, πασχίζουμε να δημιουργήσουμε μια «ζεστή φωλιά» για τα παιδιά και όχι έναν περιπλανώμενο θίασο. Επίσης, σε αυτές τις συναντήσεις έχουμε ήδη σχεδιάσει – εκτός από την ανάγνωση βιβλίων- μια σειρά από καινοτόμες και εναλλακτικές φιλαναγνωστικές πρακτικές, παιχνίδια, κατασκευές, εμψυχώσεις κ.α. που σημαίνει απλά, ότι τα πράγματα των παιδιών θα πρέπει να μένουν και να κοσμούν το χώρο για να συνεχίζουν την επόμενη φορά με λαχτάρα και ενθουσιασμό και να αναπτύξουν τη μέθεξη, την αίσθηση του ανήκειν και της αισθητικής απόλαυσης.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ των ελάχιστων πολιτιστικών ομάδων αυτής της μικρής πόλης, υπάρχει τεράστιο χάσμα. Αντίθετα με εκείνους που λειτουργούν στη βάση του Εγώ και όχι του Εμείς, ο Π.Σ.Σ. συνεχίζει, έστω και μετ΄εμποδίων, την οργάνωση της νέας δράσης, προσπαθώντας να κρατήσουμε αμείωτο τον αρχικό ενθουσιασμό των μελών μας και κυρίως για να ανταποκριθούμε το συντομότερο στις προσδοκίες των μικρών «βιβλιοφάγων» που μας ρωτάνε πότε θα ξεκινήσουμε.
Ελπίζουμε ότι θα διευθετηθεί το θέμα της μόνιμης στέγης σύντομα, ώστε να βρεθεί ένας αληθινά φιλόξενος χώρος για τη Λέσχη Ανάγνωσης, όπως αξίζει στα παιδιά μας.
Υ. Γ. Παραφράζοντας ένα παλιό γνωστό σύνθημα φιλαναγνωσίας για παιδιά «Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!», στην περίπτωσή μας «Δώστε μας έναν χώρο ανάγνωσης, δώστε μας φτερά!»
Από το Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος»

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας