Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Νέα πτώση στα 2.60 ευρώ για το λάδι στην Κρήτη-Πόσο αγοράζουν οι Ενώσεις του Νομού Ηρακλείου

Μέσα από ρεπορτάζ του το CretePlus.gr στις 13 Δεκέμβρη, περιέγραφε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα αίτια για την πτώση της τιμής στο λάδι, στο Νομό Ηρακλείου και όχι μόνο. Μια κατρακύλα που συνεχίζεται...

Την ώρα που μέχρι χθες η Ένωση Ηρακλείου αγοράζει λαδι προς 2.80  ευρώ, η Ένωση Πεζών προς 2.90 ευρώ, ιδιώτες έμποροι έχουν αρχίσει να αγοράζουν με τιμές της τάξης του 2.60 ευρώ, ενω άλλοι έχουν σταματήσε
ι προσωρινά τις αγοραπωλησίες.

Όπως επισημάνθηκε μέσα από το CretePlus.gr  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αιτία για αυτή την πτώση στο "Χρηματιστήριο του λαδιού" είναι η μείωση στη ζήτηση του Κρητικού ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, αφενός λόγω της πίεσης που ασκούν οι Ιταλοί, αφετέρου λόγω της κίνησης των Πελοποννήσιων παραγωγών να δίνουν το λάδι που παράγουν σε διάφορες τιμές που προκαλούν τριγμούς στην αγορά.
Αυτό που επισημαίνουν οι γνώστες της αγοράς, είναι πως οι Κρητικοί παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να αναμένουν την ανάκαμψη που θα έρθει πιθανότατα το Φλεβάρη του 2015.
Οι Κρητικοί θα πρέπει να φυλάξουν το λάδι που παράγουν στις αποθήκες τις δικές τους ή των Ενώσεων και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, η οποία σύμφωνα με τους γνώστες της αγοράς θα έρθει καθώς οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί είναι η μοναδική που έχει αύξηση στην παραγωγή, τη στιγμή που Ιταλία και Ισπανία έχουν μείωση.

Ο έμπορος ελαιολάδου και ιδιοκτήτης της Cretan Olive Mill κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης μιλώντας στο CretePlus.gr ειχε περιγράψει την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα: "Εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής που έχουμε, υπαρχουν μεγάλες προσφορές που γίνονται προς τους Ιταλούς με αποτέλεσμα να έχει πέσει η τιμή του. Για αυτό συνιστώ προσοχή στους παραγωγούς και να έχουν υπομονή, ώστε να μην παρασυρθούν και το δώσουν τώρα. Αν έχουντη δυνατότητα να του κρατήσουν, ας το κάνουν", αναφέρει.

Ο κ. Αλμπαντάκης μάλιστα είχε επισημάνει πως αν καταφέρουν οι Κρητικοί παραγωγοί να μη το διαθέσουν τώρα, αλλά να το κρατήσουν, τότε θα μπορέσουν να το δώσουν σε καλύτερη τιμή στο μέλλον.

"Αιτία για αυτή τη μείωση πέρα από τους Ιταλούς είναι και οι παραγωγοί της Πελοποννήσου, μια περιφέρεια που έχει υπερπαραγωγή. Ενώ φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη και δίνουν πανικόβλητοι το λάδι τους στην Ιταλία που είναι πιο κοντά τους", είχε καταλήξει ο κ. Αλμπαντάκης.

Πηγή : Creta Plus

Συνολικες προβολες σελιδας