Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ιταλική "τορπίλη" στο κρητικό λάδι

Και ξαφνικά το τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον Ιταλών και Ισπανών για το κρητικό ελαιόλαδο, μέσα σε μία μέρα, χθες, εξαφανίστηκε...
Τα "πουλάκια" τους στην Κρήτη τούς "σφύριξαν" προφανώς ότι η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου ετοιμάζεται να ανακοινώσει τιμή εκκίνησης παραγωγού ελαιολάδου με στόχο τα 3 ευρώ το κιλό. Κι έτσι, σε μία μέρα, έγιναν άφαντοι από την αγορά, στην προσπάθειά τους να πιέσουν την οργάνωση ώστε η τιμή που θα ανακοινώσει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη!
Όσο δηλαδή και αν μέχρι και προχθές ήταν ξεκάθαρες οι δυνατότητες αγοράς του ελαιολάδου ακόμα και με μια τιμή από τα 3 ευρώ και πάνω, χθες τα δεδομένα της αγοράς προκάλεσαν προβληματισμό στην ΕΑΣ Ηρακλείου, με συνέπεια να αναβάλει για σήμερα τη συζήτηση για τον καθορισμό τιμής παραγωγού. Αλλά, για να γίνει αυτό, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη των προέδρων των αγροτικών συνεταιρισμών της δύναμης της οργάνωσης, προκειμένου να θέσει η ΕΑΣΗ τους συνεταιρισμούς προ των ευθυνών τους.

Οι πιέσεις
«Οι αντιπρόσωποι των ξένων εμπορικών οίκων πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω ή κάνουν πως δεν ενδιαφέρονται και καθόλου», λέει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της συνεταιριστικής εταιρείας (πλέον), Ανδρέας Στρατάκης. Πώς προέκυψε αυτό; Χθες το πρωί διοικητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΑΣΗ άρχισαν να κάνουν νέες επαφές με την αγορά, για να είναι σίγουροι στη συνέχεια αποφασίζοντας την τιμή εκκίνησης. «Αυτό που θέλησαν οι αγοραστές να μας δείξουν ήταν ότι δε δείχνουν ενδιαφέρον, σε αντίθεση με τις προηγούμενες μέρες. Και θέλησαν να ρίξουν τις τιμές πάρα πολύ σε σχέση με το ξεκίνημα των συζητήσεων. Επομένως, για τη σημερινή μέρα (σ.σ. χθεσινή), είναι σίγουρο ότι υπάρχει παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος για το λάδι - για σήμερα το πρωί που μιλάμε. Προσπαθούν και πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω».

«Δεν τσιμπάμε»
Ο συνεταιριστής τονίζει στο σημείο αυτό ότι πρόκειται για δόλωμα που δε θα πρέπει να το "τσιμπήσουν" οι παραγωγοί και οι οργανώσεις στην Κρήτη, αφού όλα όσα έχουν γίνει γνωστά για την πολύ καλή χρονιά στη χώρα μας φυσικά και ισχύουν. «Το λάδι μας το θένε. Το λάδι μας τους κάνει ανάγκη διότι υπάρχει έλλειμμα παγκοσμίως στις ανάγκες της αγοράς κι εμείς πρέπει να κρατήσουμε μία στάση και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δε θα πρέπει με το πρώτο "μπαμ" να πάμε και να παραδοθούμε στον οποιοδήποτε Ιταλό ή Ισπανό ή οποιονδήποτε», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου εκφράζει την πεποίθηση ότι σήμερα οι άλλοι συνεταιριστές από τα χωριά θα καταλάβουν ότι δε θα πρέπει κανείς να δίνει το λάδι του σε ιδιώτη, αλλά όλοι μαζί από κοινού, μέσα από την Ένωση, να πιέσουν προς όφελος των παραγωγών, για τη άνοδο των τιμών του προϊόντος.
Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας