Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

"Τσεκούρι" στις επιδοτήσεις

Μετά τις 16 Οκτωβρίου -βάσει κοινοτικής νομοθεσίας- αλλά όχι πριν από τις 25 Οκτωβρίου (το νωρίτερο) -βάσει πραγματικότητας- θα αρχίσουν να έρχονται τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης,
μειωμένα κατά 8,36% οριζόντια σε όλους τους δικαιούχους. Οι πληρωμές αυτές αφορούν στο πρώτο πακέτο του 50%, ενώ, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός των Βρυξελλών, μέχρι το τέλος του χρόνου η χώρα-μέλος που ζήτησε την καταβολή προκαταβολής οφείλει τα υπόλοιπα μισά των επιδοτήσεων να τα έχει πληρώσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Εγώ πιστεύω και εκτιμώ ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν γύρω στις 25 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Νοεμβρίου στην καλύτερη περίπτωση», λέει στη "Ν. Κρήτη" ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, που προσθέτει ότι για άλλη μια χρονιά η κυβέρνηση, κατά την πρόσφατη επίσημη διαβεβαίωσή της, ζήτησε από τις Βρυξέλλες να εντάξουν την Ελλάδα στην καταβολή της προκαταβολής του 50%, επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Θα ακολουθήσει το υπόλοιπο 50%, που θα πρέπει να καταβληθεί αμέσως μετά και ως το τέλος του Δεκεμβρίου.
Έτσι, ημερολογιακά, η χώρα έχει το δικαίωμα να πιστώσει τους λογαριασμούς των αγροτών και των κτηνοτρόφων, από τις 16 Οκτωβρίου και μετά. Πόσα όμως χρήματα θα μπουν; Ο Μιχάλης Καμπιτάκης καλεί τους δικαιούχους από τώρα να γνωρίζουν ότι τα χρήματά τους θα εμφανίζουν μία πρώτη μείωση της τάξεως του 8,36%, που θα έχει και συνέχεια, λόγω της οριζόντιας μείωσης των κονδυλίων που προβλέπονται από τον εθνικό φάκελο της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα κονδύλια για τη χώρα μας μέσα από την Ενιαία Ενίσχυση μειώθηκαν, από τα 2,227 δισεκατομμύρια ευρώ, γύρω στο 1.950.000.000 ευρώ. «Για τη φετινή χρονιά, λοιπόν, που δεν έχει αρχίσει ακόμα να ισχύει η νέα ΚΑΠ, έχει ισχύσει αυτή η οριζόντια μείωση 8,36% και η μείωση αυτή φάνηκε κατευθείαν στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων», όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ. Αλλά δε μένουμε μόνο σε αυτή τη μείωση. «Θα επακολουθήσει», λέει ο συνδικαλιστής, «κι άλλη μείωση της τάξεως του 4% σταδιακά τα επόμενα χρόνια».

ΚΑΠ... "σφαγείο"
Όμως αυτό το 12% είναι επί των επιδοτήσεων που προβλέπονται με βάση το προηγούμενο καθεστώς το οποίο από του χρόνου αντικαθίσταται με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα αποτελέσει μεγάλο σφαγείο σε βάρος των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτοκτηνοτρόφων και κυρίως των παραγωγών της Κρήτης. «Εμείς υπολογίζουμε ότι όσοι έχουν εδώ στην Κρήτη εντατικές καλλιέργειες σε ελιές και αμπέλια θα έχουν κάθε χρόνο στις επιδοτήσεις τους μείωση από 8 μέχρι και 10% μέχρι το 2020. Δηλαδή, αν τα υπολογίσουμε συνολικά, βλέπουμε ότι θα πέσει η επιδότηση του παραγωγού από 50 μέχρι 55% κάτω μέχρι το 2020»!

ΟΓΑ: «Μαγειρεύονται» κρατήσεις
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση μεθόδευσε να παρακρατηθούν από τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλισμένων προς τον ΟΓΑ. Όμως φαίνεται πως αυτό το σενάριο προς το παρόν το έχει ακυρώσει. «Απ' ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν μπορούνε να το κάνουνε», τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής. «Εκείνο όμως που έχουν κάνει είναι να μπλοκάρουν τις επιστροφές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας των αγροτικών προϊόντων, ώστε από εκεί να πάρουν τα χρήματα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΓΑ, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο. Αυτό έκαναν και με τον ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο. Είχαν μπλοκάρει ένα σωρό συνεταιρισμούς και ιδιώτες που τους είχαν καταθέσει τα τιμολόγιά τους για την επιστροφή του ΦΠΑ, μέχρι να βγει ο ΕΝΦΙΑ. Και μιλάμε για συνεταιρισμούς και ιδιώτες που δε χρωστούσαν τίποτα. Που δεν είχαν ένα ευρώ χρέος στην εφορία. Και κάποια στιγμή τους έρχεται ο ΕΝΦΙΑ και η κυβέρνηση τους κράτησε και τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να μην πάρουν από τις επιστροφές του ΦΠΑ τίποτα».
Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας