Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται... χειμώνας


Μια καλή γεύση φθινοπώρου και ίσως και χειμώνα μάς επιφυλάσσει ο καιρός για το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Κρήτη. Κυρίως από το μεσημέρι του Σαββάτου
το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην, όχι μόνο με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και φέρνοντας τις πολυπόθητες βροχές, που πώς και πώς περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί, ανησυχώντας για τη φετινή σοδειά του, όπως και οι κτηνοτρόφοι, που ετοιμάζονται να σπείρουν τα κτηνοτροφικά τους φυτά, αλλά δεν τολμούν μέχρι σήμερα λόγω των "αυγουστιάτικων" θερμοκρασιών... του φετινού Σεπτέμβρη!
Υπομονή και σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή, γιατί ναι μεν ο καιρός θα είναι πιο δροσερός σε σχέση με τις "καυτές" μέρες που γνωρίσαμε τη Δευτέρα και την Τρίτη, όμως λίγη ζέστη θα την έχουμε ακόμα.
Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο γνωστός μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ Μανόλης Λέκκας προέβλεψε τον καιρό, δίνοντάς μας αυτή την καλή είδηση για το ερχόμενο σαββατοκύριακο.
«Αυτό που μας ταλαιπώρησε τις προηγούμενες ημέρες», όπως μας είπε ο κ. Λέκκας, «ήταν ένας συνδυασμός μιας θερμής "εισβολής" που έγινε από τα δυτικά κυρίως στη δυτική Κρήτη, με αποτέλεσμα να δούμε τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν στα όρια των 37 με 38 βαθμών Κελσίου, ενώ ανατολικότερα είδαμε υψηλές θερμοκρασίες μόνο στο βόρειο άξονα, όπως και στο Ηράκλειο, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν κοντά στους 33 με 34 βαθμούς Κελσίου».
Όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας, είχαμε και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική που έκανε χειρότερη την κατάσταση. Ήδη από χθες έχουμε μια μείωση της θερμοκρασίας, αφού έπεσε στους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου οι μέγιστες.
Για σήμερα Πέμπτη, οι καιρικές συνθήκες θα χαρακτηρίζονται από ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς, αλλά προς το μεσημέρι περιμένουμε στροφή των ανέμων από δυτικές διευθύνσεις με ένταση μέχρι 3 με 4 μποφόρ. Στα δυτικά μπορεί να έχουμε μέγιστη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς κελσίου, ενώ στις ανατολικές περιοχές θα έχουμε γύρω στους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Για την Παρασκευή αναμένεται ο καιρός να είναι και πάλι αίθριος. Αργότερα όμως περιμένουμε σταδιακή αύξηση των νεφώσεων, ενώ υπάρχουν και μικρές πιθανότητες για να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές σε κάποιες περιοχές της Κρήτης, κυρίως προς το Ρέθυμνο.


Σαββατοκύριακο... βροχές και βοριάδες
«Εδώ πλέον έχουμε μία πλήρη ανατροπή του σκηνικού», τονίζει για το σαββατοκύριακο ο Μανόλης Λέκκας. «Αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον ένα καθαρά φθινοπωρινό προς χειμερινό θα λέγαμε σκηνικό, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, οι οποίες θα ξεκινήσουν ενδεχομένως πιο οργανωμένες από το Σάββατο το μεσημέρι και μετά, και κατά τόπους δεν αποκλείεται να είναι έντονες».
Η ανατροπή αυτή έχει να κάνει και με τη θερμοκρασία. Όπως λέει ο κ. Λέκκας, «θα έχουμε αλλαγή των ανέμων, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα συνεχίσουν οι ισχυροί δυτικοί της Παρασκευής μέχρι και το μεσημέρι, τις θέσεις τους μετά θα πάρουν οι βοριάδες, που θα είναι ισχυροί έως πολύ ισχυροί και θυελλώδεις στα πελάγη».
Στην Κρήτη οι εντάσεις θα είναι στα 6 με 7 μποφόρ, ενώ θα υπάρχουν περιοχές στα νότια της Κρήτης, όπως και στα πελάγη, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 μποφόρ.
«Θα έχουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, με την ελάχιστη να είναι αρκετά κάτω από τους 20 βαθμούς και τη μέγιστη κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου».
Σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου αναφέρει: «Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος του δελτίου επικινδύνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.    
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα».
Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας