Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Με λαμπρότητα και χειροτονία Διακόνου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η ιστορική και Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας.


Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Τοπλού (από το παραθρόνιο) και Καψά και πολλοί Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος με λόγο απλό και περιεκτικό αναφέρθηκε στην αγία βιωτή του αγαπημένου μαθητή και επιστηθίου φίλου του Κυρίου μας αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, συγγραφέα του τέταρτου και τελευταίου χρονικά Ευαγγελίου, των τριών Καθολικών Επιστολών και της Αποκαλύψεως, που αποτελεί «το συγκλονιστικότερο βιβλίο της Αγίας Γραφής».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ονομάστηκε «Ευαγγελιστής της αγάπης» όχι μόνο γιατί αναφέρεται στην αγάπη αλλά κυρίως διότι ο ίδιος τη βίωνε και την εκδήλωνε κυρίως στον δάσκαλό του, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον όποιο έζησε και υπηρέτησε από κοντά, όντας παρών στην Ανάσταση της κόρης του Ιαείρου, στη Θεία Μεταμόρφωση και στην υπερφυά προσευχή του στον κήπο της Γεθσημανή.

Όπως σημείωσε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ήταν ο μοναδικός από τους Δώδεκα Αποστόλους που δεν μαρτύρησε για τις πολλές αρετές του και κυρίως για την παρθενία, την αγάπη, την πίστη και την υπακοή του στο Δάσκαλό του, αλλά και γιατί υπέστη το μαρτύριο του Γολγοθά ζώντας από κοντά το μαρτύριο της Σταύρωσης του Ι. Χριστού.

Επίσης, σημείωσε ότι κι εκείνος, όπως ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός και η Θεοτόκος Μαρία, μετέστη, δηλαδή ηρπάγη αποτελώντας ταυτόχρονα ανάσταση και ανάληψη και μεταφέρθηκε μαζί με το Σώμα αφθαρτισμένο και ένδοξο στους Ουρανούς, όπου πλησίον του Κυρίου μας ζει την άφθιτη δόξα της Αγίας Τριάδος και ευχήθηκε να βιώσουμε όσο είναι δυνατόν τη διδασκαλία του τιμωμένου Αγίου που υπογράμμισε ότι «ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ».

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος.
Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που ακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος χειροτόνησε Διάκονο τον κ. Εμμανουήλ Παπαυεαγγελίδη του Διαμαντή, απόφοιτο του Εκκλησιαστικού Λυκείου Χανίων.
Ο νεοχειροτονηθείς, ο οποίος κατάγεται απὸ τη Σητεία, προέρχεται από ευλαβή οικογένεια και από τα παιδικά του χρόνια διακονεί την Εκκλησία, εξέφρασε μαζί με την ιερά και βαθιά συγκίνηση της προσωπικής του Πεντηκοστής, την ευγνωμοσύνη του και τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο και όλους όσοι συντέλεσαν στην απόφαση της αφιερώσεώς του στη διακονία του Θεού και του ευλογημένου λαού Του.

Κατά την προσφώνηση, που του απήυθυνε πριν τη χειροτονία, ο Σεβ. κ. Ευγένιος, αναφέρθηκε «στο χάρισμα της ιερωσύνης, το οποίο δώρισε στην Εκκλησία Του. Γι’ αυτό υπάρχει και λειτουργεί μόνον εν τη Εκκλησία. Έξω από την Έκκλησία δεν υπάρχει. Όσοι το λαμβάνουν, το λαμβάνουν εκ του Θεού και εκ της Εκκλησίας. Κι όσοι το έλαβαν πάλιν μόνον μέσα στο Θεό και μέσα στην Εκκλησία Του μπορούν να συνεχίζουν να το διατηρούν. Και όσα πράττουν οι φορείς του ιερατικού χαρίσματος μόνον προς δόξαν Θεού και δια τον Θεόν και την Εκκλησία Του πράττουν και ενεργούν. Έτσι η Ιερωσύνη της Εκκλησίας είναι η Ιερωσύνη του Χριστού, που ίδρυσε την Εκκλησία και το έργο που αναλαμβάνομε και ασκούμε μέσα στην Εκκλησία είναι η συμμετοχή μας στην αποστολή του Χριστού και η συνέχιση του έργου που Εκείνος, δηλ. «ο απόστολος και αρχιερεύς της ομολογίας ημών Ιησούς» (Εβρ. 3,1), επετέλεσε. Η πράξη αυτή του Χριστού να δώσει την Ιερωσύνη εκφράζει τη βούλησή Του να συνεχισθεί η αποστολή και να επεκταθεί το έργο Του. Αυτή είναι η κλήση και η αποστολή των μαθητών Του. «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. 28,19)». Η ιερατική λοιπόν κλήση και η χειροτονία, που λαμβάνεις σήμερον είναι η μυστηριακή πράξη της Εκκλησίας μας που σφραγίζει και τελειοί αυτόν που έχει την κλήση και τη θέληση, για να συνεχίσει την αποστολή των Αγίων Αποστόλων και να αναδείξει και να προσελκύσει κι άλλους στο έργο του Χριστού μέσω της ιερατικής κλήσεως και αποστολής».

Αναφερόμενος στην Αποστολική διαδοχή σημείωσε ότι «ο χειροτονούμενος λαμβάνει την τιμήν και την αξίαν να διακονεί τα μυστήρια της Εκκλησίας και να συμβάλλει στη συνέχιση του αγιαστικού και σωτηριώδους έργου της Εκκλησίας, που το καθιστά ικανό η χειροτονία Του, αλλά συγχρόνως του παρέχει τη δυνατότητα και υποχρέωση και ο ίδιος να αγιάζεται, να αγωνίζεται με τον προσωπικό καθημερινό αγώνα Του και συγχρόνως να καλλιεργεί και να αυξάνει το χάρισμα της θείας δωρεάς, δηλ. της χειροτονίας του. Έτσι θα αναδειχθεί άξιος λειτουργός του Κυρίου και πρόθυμος και αδιάβλητος διάκονος της αγίας Εκκλησίας Του».

Τέλος, ο Σεβ. Ποιμενάρχης απευθυνόμενος προς τον νέο ευέλπιδα κληρικό της Ιεράς Μητρροπόλεώς μας υπογράμμισε: «Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος» ομολογούμε σήμερα όλοι μας μπροστά στο θαύμα της συντελούμενης χειροτονίας σου. Μείνε λοιπόν πιστός και αφοσιωμένος στον Ι. Χριστό και την αγία Του Εκκλησία. Μείνε εύθετος-πρόθυμος εις διακονίαν του λαού του Θεού. Στήριξε την πίστη μας από τον προσωπικό αγώνα του πνευματικού καταρτισμού σου και ανακούφισε τους πονεμένους και ταλαιπωρημένους αδελφούς σου. Αυτοί είναι και οι Αδελφοί του Χριστού, αυτοί είναι η μαρτυρία της αγάπης του Θεού, που βρίσκει εργάτες και διδασκάλους και ιερείς ακόμα και σήμερα, και μέχρι της συντελείας του αιώνος. Κάθε θλίψη και ανάγκη μας οδηγεί πιο κοντά στον Χριστό και την Εκκλησία Του. Και πάνω απ᾿ όλα στην ημέρα της εορτής του Ευαγγελιστού της αγάπης, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τι άλλο να ευχηθούμε παρά αυτή τη θεϊκή αγάπη που ο Ίδιος εβίωσε και εννόησε δίπλα στον Χριστό και ακόμη δίπλα στο Σταυρό να αισθάνεσαι και συ και να ζεις μέσα στη μυστηριακή ιερωσύνη και διακονία σου για να παίρνεις και να δίδεις αγάπη Χριστού. Προς τον Επίσκοπο, τους Ιερείς και Συλλειτουργούς, τους Γονείς και πάντας τους οικείους της πίστεως. Έτσι μόνο θα μείνεις επιστήθιος φίλος και μαθητής γνήσιος και επάξια θα σηκώνεις τον βαρύ Σταυρό της αποστολής σου και τον Σταυρό της Εκκλησίας, που σου υπόσχεται «επί ολίγα ης πιστός επί πολλών σε καταστήσω. Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου».

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και πολλοί Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ κατά την αρχαία παράδοση ο Παν/τος Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης χοροστάτησε από το Παραθρόνιο.

Στην πανήγυρη έψαλαν οι ιεροψάλτες της Σητείας με επικεφαλής τον υπεύθυνο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως στην πόλη της Σητείας Αιδεσιμολ. καθηγητή πρωτ. π. Νικόλαο Αλεξάκη.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Διοικητής Ανθυποπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης και Υπαξιωματικοί της Πολεμικής Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου, εκπρόσωποι του 3ου ΚΕΠ Ζήρου και του Α.Τ. Σητείας, ο πρ. Δήμαρχος Ιτάνου κ. Χατζηνάκης, τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Παναγία Ακρωτηριανή» και ο Ειδικός Συνεργάτης του κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Φορέων, ο Άρχων Ευταξίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε ο καφές στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλο το εκκλησίασμα και στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση του μοναστηριού, παρατέθηκε πλούσιο γεύμα στην κατάγραφη τράπεζα της Μονής, όπως και δείπνο μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό της παραμονής, κατά το οποίο ο Σεβ. ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες για τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη της Μονής που συνδυάστηκε με τη χειροτονία του νέου Κληρικού του τόπου μας.

Πηγή : lasithi news 

Συνολικες προβολες σελιδας